Hjälplösheten – ett inlärt tankemönster

av Azita Miakhel

Psykologen Martin Seligman som är expert på positiv psykologi, skapade uttrycket “Inlärd hjälplöshet”. Seligman menar att orsakerna bakom varför vi känner oss misslyckade ligger i inlärda processer i förflutna och i våra erfarenheter. 

Låt mig först berätta om “Klassisk betingning”, innan jag går vidare med hur den inlärda hjälplösheten skapas.

Klassisk betingning

Det behavioristiska perspektivet var först med att förklara hur vi frivillig och ofrivillig lär oss olika beteenden, känslor och handlingar genom att en stimuli (en slags retning som aktiverar våra fem sinnen) kopplas ihop med en annan.

Till exempel: Det kommer rök och ditt luktsinne aktiveras. Du tänker: “Det brinner!”, och du springer ut. Det som händer här är en naturlig reaktion. Obetingad stimuli – röklukten – leder till Obetingad respons – springa därifrån. 

Nästa exempel: Du känner ingen röklukt, men brandlarm går. Du tänker: “Det brinner!”, och du springer ut. Här har det skett en associativ inlärning: Betingad stimuli – brandlarmet – talar om för dig att det brinner – Betingad respons blir det när du springer iväg. 

Responsen är likadant oavsett om brandlarmet går eller om vi känner lukten av rök. Det som är fantastiskt, är att vi har lärt oss att reagera på ljudet av brandlarm precis som om vi hade känt av röklukten.

Tillbaka till den inlärda hjälplösheten

I ett experiment med hundar, satte man två hundar i två olika burar. Dörrarna i burarna var öppna och hundarna kunde springa iväg när de ville.

När den ena hunden ville springa iväg från den öppna dörren, lät man den göra det. FRIHET!

I den andra buren däremot, gav försöksledaren hunden elchock (jag vet oetiskt) för varje gång den ville springa ut. Försöket gjordes ett antal gånger och sedan väntade försöksledare ett tag.

Efter ett par veckor, sattes båda hundarna i de två burarna igen, med öppna dörrar!. Den ena hunden, som inte hade någon smärtsam upplevelse av buren, sprang iväg, medan den hunden som hade tidigare fått elchocker satte sig ner och försökte inte ens att springa ut. 

Hjälplöshet hos oss

Att hjälplösheten kan vara inlärd, liknar det som hände med hunden som fick elchocker. Om vi har lärt oss att vi är lata, slöa eller odugliga, känner vi att det är ingen idé att ens försöka. Det skulle göra ont i alla fall.

Du kanske hatar matematik eftersom du fick utskällning av din lärare varje gång du inte förstod något.

Du kanske misslyckas med att gå ner i vik därför att du har smärtsamma minnen av när du försökte men misslyckades. 

Du kanske inte dejtar eftersom du mådde hemskt när den förra relationen tog slut.

Du kanske inte litar på människor eftersom du har blivit sviken tidigare.

Oavsett i vilket område av livet vi känner oss hjälplösa i, har det tyvärr skett en olycklig betingning (ofrivillig inlärning).

Det positiva här är att hjärnan som är tränad till att tänka negativt, kan faktiskt tränas om till att bli positiv. 

För att vi ska tro på oss själva igen, gäller det att lära in nya erfarenheter. Det finns flera effektiva KBT metoder som hjälper till att släppa taget om jobbiga minnen och upplevelser så vi gör plats till nya och positivare känslor. 

Learned helplessness is the giving-up reaction, the quitting response that follows from the belief that whatever you do doesn’t matter.

– Arnold Schwarzenegger

Meditation och mindfulness är effektiva och lättanvända metoder för att komma i kontakt med jobbiga känslor. 

Läs gärna inlägget om “Våra sju grundkänslor” för att få en bild av vilka känslor som triggas av våra basemotioner. Titta också på min lektion (nedan) på YouTube om det behavioristiska perspektivet och inlärningspsykologin.

Du kanske också vill läsa