Skillnaden mellan avundsjuka och svartsjuka
Svartsjuka är en känsla som handlar om rädslan att förlora sin kärlek till någon annan. Det kan handla om rädslan att förlora en riktig kärlekspartner eller en potentiell sådan.
Svartsjuka är lättare för individen att identifiera, bara om han/hon är ärlig mot sig själv. Man säger liksom: “Okej då – jag är sur för att jag är svartsjuk”.
Den mildare formen av svartsjuka kan vara smickrande då det kan upplevas fint att någon blir lite småarg för att han/hon är rädd för att någon “tar” ens partner (riktig eller potentiell sådan).
Det finns dock en fara med all extremism. Går svartsjukan för långt, kan konsekvensen bli destruktiva beteenden som självskadebteende och/viljan att skada andra.
Vad är avundsjuka?
Avundsjuka handlar om djupa begär att vilja ha pengar, skönhet, popularitet och annat som individen anser sig själv sakna.
En person som är avundsjuk lider av smärtan att vilja ha någonting som någon annan har.
I detta inlägg fokuserar jag på avundsjuka och lämnar svartsjukan för framtiden.
You can be the moon and still be jealous of the stars.
Gary Allan
Hur känns avundsjuka?
Känslor av avundsjuka kan visa sig i fientlighet, irritation och ilska gentemot de som vi anser ha egenskaper eller saker som vi själva saknar.
Avundsjuka kan ibland vara subtil och omedveten för vårt psyke. Lite som att man i smyg är avundsjuk och vill inte erkänna det varken för sig själv.
Det märkliga med avundsjuka är att känslan oftast uppstår gentemot de människor som vi känner och jämför oss med. Det är vanligare till exempel att bli avundsjuk på ett syskons framgångar än någon du följer på Youtube.
Varför blir vi avundsjuka?
Vi speglar oss i andra för att försäkra oss om att vi/vårt liv är okej. Samhällsstrukturen skriver manuset till våra liv som vi sedan ska/vill/bör följa till punkt och pricka.
Det underliga med avundsjuka är att vi jämför oss med de som är lika oss men som vi anser ha mer av någonting.
Vi blir till exempel inte avundsjuka på kändisar, men om grannen mitt emot köper en ny bil, gör det oss irriterade.
Konstigt eller hur?
Varför uppstår avundsjuka?
Avundsjuka grundar sig i känslor som frustration, underlägsenhet, mindrevärdeskomplex och aggression.
När vi mäter lycka utifrån popularitet, pengar och skönhet, klart uppstår det avundsjuka.
Vi tänker:
- Om jag hade lika mycket pengar som honom …
- Om jag var lika vältränad som henne …
- Om jag hade samma utbildning som hen …
Alla dessa “om” gör oss arga vilket sedan leder till aktiv aggressivitet (att utrycka sårande ord) eller passiv aggressivitet (subtila gester och pikar) gentemot andra.
Avundsjuka och psykisk ohälsa?
Som de flesta negativa emotioner kan avundsjuka leda till psykisk ohälsa. Hanterar man inte grundkänslorna som orsakar avundsjuka, kan resultatet bli bitterhet.
På längre sikt kan bitterhet leda till nedstämdhet, tvivel, oro och ångest. En person som ständig är avundsjuk kan ha svårt att njuta av sitt liv och ännu svårare att uppskatta det han/hon redan har.
Emotionell obalans
Avund kan göra att individen får svårt att hålla sinnesstämningen i schack och lättare för att hamna i emotionell obalans.
Ser man till exempel att ens bekant har köpt dyra skor, kan personen fyllas av aggression. Eftersom ilska tar för mycket energi, mattas de aggressiva känslorna efter ett tag av och omvandlas till nedstämdhet, nedvärdering, tvivel, skam och frustration.
Istället för avundsjuka:
- Var nöjd med det du har och har åstadkommit i livet.
- Visa lite tacksamhet över att du lever, är frisk, har ett jobb eller har en skola att gå till.
- Sätt upp egna mål i livet och fokusera på att uppnå dessa.
- Försök att se helheten istället för dina utvalda delar. Om någon annan framgångar irriterar dig, fråga dig hur hon/han blev så framgångsrik? Vi ser oftast toppen av isberget och inte arbetet bakom framgången (alla är inte Paris Hilton).
Det som ger livet mening är gratis
Små irritationsmoment i vardagen kan på längre sikt leda till psykisk ohälsa. Det är ett pågående arbete att ifrågasätta sina egna tankar, beteenden och känslor.
Psykisk styrka uppstår när vi lär oss att slappna av i nuet och kan njuta av enkelheten.
Pengar, framgång och popularitet kan göra livet lite roligare att leva, men det som ger livet mening kan inte köpas för pengar.
Det som inte kostar pengar: vänskap, snällhet, ömhet, kramar, pussar, naturen, komplimanger, solen och regnet.
Varför misshandla sig själv med avundsjuka när det finns så många bättre och positivare emotioner inom oss? Läs mer om meningen med livet på: Livets mening sitter i huvudet.