Semestervibbar?
Igår pratade jag med ett par vänner om svårigheten med att varva ner efter en stressfylld period. När jag har sommarledighet brukar det ta mellan fem till tio dagar för mig att komma in i “vacation mood” (eller något i den stilen). Under tiden brukar jag ha flera parallellprojekt på gång för att hålla mig sysselsatt.
Här tänker jag skriva ett inlägg om vad det är som händer med oss vid stress och varför kan det kännas svårt att varva ner.Stress är en automatisk reaktion i kroppens nervsystem som innebär att hjärnan ställer in sig på att kämpa mot eller fly från ett hot (kamp eller flykt reaktionen).
Vad händer i kroppen vid stress?
När du får en stressreaktion utsöndras ämnen i blodet – såsom socker, adrenalin och kortisol.Vid stress är man med andra ord på alerten och redo för att bekämpa “fienden”. Trots att fienden ger sig av, står man fortfarande där med knytnävarna och redo för att slåss (läs mer om stress här).
Om man stressar ofta/under en längre period, blir kroppen van vid att vara i högvarv. När den yttre stressen plötsligt avtar/försvinner kan det istället skapas en slags inre stress där man blir rastlös – trots att kraven som ställs på oss är helt/delvis borta.Att få ångest vid ledighet är ganska vanligt, särskild om det gäller personer som har (för-) höga krav på sig själva.
Det är lite som att man blir tvungen att släppa kontrollen fastän man vill ha den kvar. Att varva upp är en vana och att varva ner behöver också bli en vana. Vi vet alla att vanor och rutiner är svåra att bryta och byta ut, vilket kan vara en förklaring till varför det är svårt att slappna av. Du kan lyssna på min lektion om stress här: Stress och stresshantering
Tänk inte på en röd elefant
Vår hjärna gillar inte att få order. Säger du till den att inte göra något, fokuserar hjärnan framförallt på ordet “inte”. Testa att inte tänka på en röd elefant just nu – hur gick det?
När vi försöker tvinga oss själva att njuta, att slappna av, att varva ner, finns det risk att resultatet blir tvärtom. Om du som jag har svårt för att koppla av, testa att göra saker som inte kräver mycket planering. Att läsa en bok, träna eller sova mitt på dagen kan vara bra början på semestern.
Efter intensiv period av stress, är kroppen och psyket så trötta att man behöver vila upp dessa ordentlig. När du sår ett frö, vilar det ett tag innan det blir en planta och blommar upp. Du behöver ge dig själv tid, kärlek och omtanke för att stärka kroppen och hjärnan.
Och känslorna
När vi lämnar en stressig period händer det att vi fylls av känslor som vi har tryckt undan när vi hade mycket att göra. Det kan vara känslor av saknad, tomhet, oro och längtan. Det är viktigt att ge sig själv tid att uppmärksamma och bearbeta de obearbetade känslorna.
När vi accepterar hela oss, då kan vi uppnå lugn och harmoni.