För några veckor sedan pratade jag och en bekant om ondska. Min bekant tyckte att människor inte är onda, men att de kunde utföra onda handlingar.
Som psykologilärare blev det svårt för mig att ta ställning då svaret är komplext och behöver undersökas utifrån flera perspektiv så vi kan hitta nyanserna i ämnet. Ikväll är en sådan kväll då jag verkligen vill skriva om ondska.
Vad är ondska?
Definitionen av ondska enligt psykologin är att: avsiktligt skada människor psykiskt och/eller fysiskt, att förstöra (för) människor, att döda människor, att döda människors idéer, och att begå brott mot mänskligheten.
Generna och miljön
Biologen Robert Sapolsky menar att bakom ondskan finns det neurobiologiska orsaker, hormonella orsaker, kemiska orsaker och genetiska orsaker. Dessa orsaker samspelar sedan med miljön och gör människan mer/mindre ond.
Alltså för att veta varför ondskan uppstår, behöver vi studera den utifrån ett arv och miljöperspektiv.
Hur skapas en psykopat?
I dokumentären “Hur skapas en psykopat” intervjuar programledaren tidernas seriemördare i England och USA. Psykiatriker som intervjuas i dokumentären antyder att seriemördarna har en sak gemensamt: brist/skador på den gråa substansen i hjärnan.
En annan gemensam sak för psykopater är att de saknar empatiförmågan.
Psykopater brister vidare i förmågan att förstå sociala koder och tolka människors känslouttryck.
I dokumentären blir en intagen som har mördat flera personer ombedd att se bilder på människors emotioner och tolka deras ansiktsuttryck.
Mannen pekar på bilden där en kvinna ser rädd ut och säger: “Jag vet inte vad det är för känsla, men så ser dom ut innan man dödar dom“.
Philip Zimbardo
Psykologiprofessorn Philip Zimbardo gjorde studier av 19 mördares livshistoria i USA och kom fram till att brist på impulskontroll, svårigheter att orientera sig i sina känslor och en njutning av se andras lidande var några av de generella orsakerna till att fångarna hade begått ondskefulla handlingar.
Philip Zimbardo är mest känd för sitt berömda fängelseexperminet som han och hans team genomförde i Stanford.
Zimbardos experiment har blivit en film som jag personligen använder i undervisningen inom det socialpsykologiska perspektivet. Filmen heter “The Experiment” och bör ses av alla!.
Jag ska inte spoila filmen för mycket och ska bara berätta kort om delar av den:
En grupp män som inte har haft några som helst problem med aggressivitet innan, skickas till ett tomt fängelse i Stanford.
Om de lyckas vara kvar I fängelset i två veckor får var och en en check på 14000 dollar. Framme vid fängelset delas gruppen upp i två delar och får olika roller: majoriteten blir fångar och ca 8 personer blir fångvaktare.
Efter bara några dagar i fängelset, när deltagarna har intagit sina roller, börjar vistelsen bli kaotisk. Vakterna som har utsett en ledare börjar kränka fångarna … och en fånge blir utvald till gruppens syndabock.
Se filmen bara. Din bild av grupper kommer garanterat att förändras för alltid.
Andra förklaringar till ondska
Andra psykologiska förklaringa till ondska är:
- Dåliga gener – Dålig impulskontroll och svårigheter att känna empati.
- Personlighetsdrag – Till exempel narcissism och psykopati
- Beteendemönster – De som utför ondskefulla handlingar upprepar beteendet systematiskt.
- Svåra barndomsupplevelser – Trauma i barndomen kan leda till ouppklarade aggressioner som projiceras på andra.
Evil is knowing better but doing the worse.
– Irving Sarnoff
Egenvinning
Studerar vi mäktiga ledare i historien som har åsamkat mest lidande i mänskligheten, har de en sak gemensamt: önskan om makt.
Att skada andra psykiskt/fysiskt är för många ett sätt att känna sig mäktig och viktig. Känslan av det egna jaget kan vara så svag hos personen att hon/han väljer bästa tänkbara metoder för att skada andra.
Varför? – För att känna makt.
Konformitet
Du kan läsa mer om konformitet i mina tidigare inlägg eftersom jag har skrivit om ämnet flera gånger tidigare.
En kortare förklaring utifrån konformitet skulle kunna vara att ondskan fortsätter finnas när andra blundar för den. Det krävs mod att stå emot orättvisor och det är betydligt lättare att följa strömmen.
Vi tillåter ondskan att stärka dina rötter bland oss, när vi ser på men inget gör.
Läs mer om konformitet: Hur fria är vi?
Förskjutning
Om förskjutning har jag också skrivit innan. Alla människor känner aggressivitet i någon grad/form, men vissa förskjuter ilskan på andra genom våld, mobbning, utfrysning och social exkludering.
Barndomens traumatiska upplevelser gör en del människor ilskna och aggressiva. De söker den borttappade barndomens kontroll i människor som är svagare än dem och skadar dessa psykiskt och fysiskt.
Slutord
Tillbaka till reflektionen jag hade med min bekant. Är människor onda eller gör de bara onda handlingar? Mitt svar på den frågan är att: Ondskan finns och kommer alltid att finnas i mänskligheten.
Utan att gå in i detaljer så har jag tyvärr bevittnat ondskan själv. Ingen rolig upplevelse.
Det går inte att eliminera ondskan helt, men om du och jag står upp för vad vi etisk tror vara rätt, kanske gör vi en insats för mänskligheten.
Om du och jag blundar, sparar vår röst och låter “någon annan” ta hand om orättvisor, blir inte världen bättre för dig, mig och våra barn.
Jag är fortfarande så naiv att jag vill tro att godheten övervinner ondskan.