Finns det Internet finns det trollar
Att använda Internet för att sprida hat, hot och propaganda har blivit ett nytt folkhälsoproblem. Nätmobbning är ett psykopatiskt och narcissistiskt beteende som skapar svårt psykiskt lidande hos offret.
Finns det Internet, finns det trollar som sitter bakom skärmen och mobbar andra, utan en gnutta av samvetskval.
Är personen som nätmobbar dessutom anonym är det bara att skriva ur sig hur mycket elakheter som helst utan en tanke på att man sårar någon annan.
Jag ville veta vad det är som driver människor till näthat och nätmobbning och började söka på engelska psykologisajter som förklarar problemet utifrån ett individperspektiv.
Det finns fem kriterier för nätmobbning: syfte, ryktesspridning, makt, anonymitet och publicitet:
- Syfte – Nätmobbaren har oftast ett syfte med mobbningen. Det kan vara att medveten skada en person man känner, eller att rikta hat mot en grupp av människor. Det finns alltså en måltavla för mobbningen.
- Ryktesspridning– Information på Internet varar längre och därmed väljer mobbaren att använda nätet för att skapa rykten om sitt offer. In real life kan mobbning vara några timmar under en dag, men på Internet en livstid.
- Makt och inflytande – Person som nätmobbar vill gärna känna kontroll och makt över offret. Om det är till exempel en ensam, isolerad och olycklig människa som är missnöjd med sitt eget liv, sprider hat om en viss grupp gör hon det för att få känna kontroll och makt.
- Anonymitet – Det är enklare att mobba när man sitter bakom skärmen och är anonym. Ingen vet vem förövaren är, så det blir lättare att vräka ur sig riktiga hemskheter på Internet.
- Publicitet – Ett exempel på nätmobbning för att få publicitet är när kändisar skapar drama genom att mobba varandra. En kändis publicerar till exempel en video där hen säger elaka saker om en annan, och den andra svarar ännu hårdare. Fansen delar videon, eftersom det är underhållande med drama, och på detta sättet får kändisarna ännu mera publicitet (alla pratar ju om dem).
Varför nätmobbning?
Det finns olika anledningar till varför nätmobbning uppstår. Man kan ta ett strukturperspektiv, ett samhällsperspektiv, ett grupperspektiv och individperspektiv på nätmobbning.
Jag kommer i detta inlägg att utgå ifrån ett individuellt och psykologiskt perspektiv.
En person som nätmobbar lider oftast av psykisk ohälsa. Känslor av aggressivitet och fientlighet är starka hos förövaren som väntar på få att komma ut. Dessa känslor av hat som har byggts upp inuti förövaren, kan ha samlats på under barndomen, tonåren (hen kanske hjälv varit mobbad) och vuxen åldern.
En person som t ex inte får ekonomin att gå ihop, hatar på invandrare som kommer till landet “och tar allas pengar”. En person som är ensam och avvisad, hatar på snygga människor och skuldbelägger dem för sin egna misär.
De som har högre grad av narcissism och psykopati i använder i större utsträckning mobbning som strategi för manipulation.
Trollen som sitter bakom skärmen saknar oftast empati och förståelse för andras lidande. Det är de som sätter hånskrattande emojis på ovaccinerade personer som har dött på grund av Covid.
Nätmobbaren lider också av mindervärdeskomplex (mer om det i framtida blogginlägg). Känslor av osäkerhet, otillräcklighet och oduglighet överför de på mobboffret i ett försök att må själva bättre. Personen kanske inte upplever någon större mening med livet och det underlättar att hitta syndabock än att ta itu med de egna jobbiga känslorna.
Vad leder nätmobbning till?
- Känslor av obehag, nedstämdhet och ångest
- Instabilitet i känslor där man pendlar mellan olika känslotillstånd
- Sömnsvårighet – svårt att sova och vakna flera gånger
- Självmordstankar, självmordsförsök
- Dålig självkänsla och dåligt självvärde
- Självisolering
- Koncentrationssvårigheter och inlärningssvårigheter
- Svårigheter i sociala relationer
- Posttraumatisk stressyndrom
- Självskadebeteende
- Ilska, irritation, aggressivitet, känsloutbrott
Dock drabbar inte ohälsa bara mobboffret. Liknande ohälsa förekommer också hos nätmobbaren. När mobbaren lägger all fokus på ett objekt (mobboffret), undviker hen att ta itu med egna undantryckta emotioner. Tänk dig bara en tryckkokare som när som helst kan explodera (Boom!)
Hur ska man hantera nätmobbning?
Det finns lag som skyddar offer mot nätmobbning. På Polisens hemsida kan du läsa mer om hur du gör en anmälan. Ta alltid Screenshot när du får en känsla av att en kommentar är hatisk. Rapportera direkt till sociala medier om mobbning och trakasserier.
Om du är vuxen och utsätts för näthat, logga bara ut. Mata inte den hungriga björnen. Undvik att hamna i onödiga diskussioner med människor som uppenbarligen vill hata.
Oavsett hur mycket du försöker ändra deras åsikter kommer du inte att lyckas. Bara logga ut, blocka och gå vidare.
Källor:
Bildkälla: Unsplash.com
Verywellmind
Polisen