In the long run
Det finns ett berömt citat av nationalekonomen John Maynard Keynes som lyder: “In the long run we are all dead“.
Med uttrycket menade Keynes att människor inte bör oroa sig för långsiktiga ekonomiska effekter eftersom vi alla kommer att vara döda i framtiden.
Istället menade Keynes att vi bör fokusera på de kortsiktiga problemen och lösningarna som kan göra vår nuvarande situation bättre.
Nu ska jag inte gå in på nationalekonomi här (trots att jag blir frestad), utan jag ska låta Keynes citat inspirera detta blogginlägg om psykisk ohälsa i vardagen. I väntan på framtiden, förlorar vi nuet.
Tålamod så ska jag berätta mer.
Psykisk ohälsa uppstår i vardagen
Små portioner av mentala påfrestningar i vardagen bäddar rent för psykisk ohälsa och psykiskt lidande.
En pik här och en där, ett kränkande ord, ett par negativa kommentarer om din personlighet och någon mening om hur ful din outfit är – knuffar vem som helst i nedstämdhet, depression och ångestproblematik.
Mentala påfrestningar i vardagen
När vi pratar om trauma refererar vi oftast till svåra psykologiska händelser som oftast förekommer i barndomen och som leder till psykisk ohälsa i vuxen ålder.
Vi associerar trauma till katastrofer, misshandel och olyckor, men trauma kan faktiskt skapas av en påfrestande vistelsemiljö också.
I tidigare blogginlägg har jag skrivit om systematiska påfrestningar som kan leda till trauma hos individen. Läs om det här.
Kom bara ihåg att trauma är en psykisk skada eller belastning som uppstår som en reaktion på en (för individen) exceptionellt stressfull eller skrämmande händelse.
Att koka en groda
Låt mig berätta hur vardagen kan påverka vår mentala hälsa genom metaforen om den kokande grodan.
Om en groda plötsligt skulle sättas ner i kokande vatten skulle grodan genast hoppa ur.
Om grodan placeras i ljummet vatten som värms upp gradvis, så skulle den inte bli medveten om den ökande faran från det varma vattnet. Som ett resultat kokas grodan långsamt och dör till slut.
Psykiskt våld
Handlingar som orsakar allvarlig mental eller känslomässig lidande, trauma eller stress för en person kallas för psykiskt våld
Psykiskt våld kan ta många former så som: psykisk misshandel, förnedring, kränkningar, isolering, kontroll och manipulation.
Följderna av psykiskt våld kan bli ångvariga och skadliga effekter på en persons mentala och känslomässiga välbefinnande och kan leda till allvarliga hälsoproblem som ångest, depression och posttraumatiskt stressyndrom.
Du kanske tänker: “Fröken Azita nu överdriver du. Hur kan negativitet i miljön runtomkring individen leda till psykisk ohälsa?”
Några negativa kommentarer om dagen, några pikar, någon utskällning, några kränkande ord – kan väl knappast göra oss sjuka?
Om du tänker så, tycker jag att du ska tänka på grodan som simmar i kallt vatten i kastrullen och har ännu inte märkt av att spisen är tänd.
Om du har läst mitt blogginlägg om Leo som undviker att gå i skolan på grund av mobbning, då förstår du att Leo som alla andra barn började skolan och inte väntade sig en destruktiv skolmiljö.
Vardagens negativa händelser i skolan gjorde att han bestämde sig för att inte gå till skolan mer.
Varför blir man kvar?
Ett av de första blogginläggen som jag skrev handlar om: “Hur fri är en fri person?”, där jag skriver om social kontroll och vår begränsade frihet.
Grodan borde ha hoppat ur när vattnet började bli obehagligt varmt. Varför stannade den kvar i vattnet? När grodan upptäcker att vattnet har börjat koka, är det försent att agera. Nu kan den inte ta sig ut.
Det som hände grodan kan hända oss människor också.
Ibland stannar vi kvar i destruktiva grupper och omständigheter då vattnet känns bara obehagligt varmt. Man bränner sig inte, men det känns inte skönt heller.
Vi stannar då vi känner lojalitet.
Vi stannar då vi har hopp om att det blir bra.
Det blir liksom bekvämt i det obekväma.
Var snäll mot dig själv också
Människor tenderar att vara mer kärleksfulla mot sina husdjur än sig själva.
Man kanske glömmer bort att ta sin medicin, men om medicinen är till hunden, ser man till att djuret får sin medicin.
Du kanske inte hinner själv äta, men ser till att barnen får hemlagad middag.
Din kropp är trött, din själ likaså, trots det dyker du upp och finns till för andra. Varje dag, varje vecka, varje månad, varje år.
Bort med alla mentala barriärer
Du blir ingen hjälte av att utsätta dig själv för dagliga påhopp, kränkningar och negativitet. Vad vill du liksom uppnå genom att acceptera att bli nedtryckt?
Du blir inte heller resistent mot psykisk påfrestning om du fortsätter din utsatthet. Om du blir kall och arg till följd av en destruktiv vardag, är detta en tillfällig strategi för ditt psyke att hantera vardagen, men den strategin är inte hållbar.
Låt inte andras tankar om dig definiera dig som person. Ditt värde finns i din existens. Andra må tycka vad de tycker – men du bör vara övertygad om att du är mycket mer än de situationer du är en del av.
Psykologen och författaren Jordan Peterson uttrycker det så fint: “Man ska inte låta sig stämplas av en mobbare, vare sig mobbaren är en annan person eller om det handlar om självmobbning“.
Var ärlig mot dig själv
Om du inte pratar din sanning och tror att du är stark när du är tyst, då ger du näring till monstret inom dig.
Monstret växer sig stark och antingen äter den upp dig levande eller förstör det precis allt du besitter. När du vågar berätta din story, försvagas monstret och du finner inre frid.
Som Sigmund Freud uttryckte det:
You can accept or reject the way you are treated by other people, but until you heal the wounds of your past, you will continue to bleed. You can bandage the bleeding with food, with alcohol, with drugs, with work, with cigarettes, with sex, but eventually, it will all ooze through and stain your life
Sigmund Freud
Foto: Adam Currie