En del människor offrar sin tid, energi, värderingar och tro, I syfte att vara andra till lags. Det är individer som nästan aldrig säger nej för de offrar hellre egna behov än att gör någon annan besviken.
På engelska kallas den kategorin av människor för “People pleasers”. Den svenska översättningen blir typ: “människobehagare”.
I inlägget väljer jag att använda den engelska termen då den känns mer originell.
Skillnad mellan snällhet och people pleasing
Det är viktigt att veta skillnaden mellan att vara snäll och att vara en people pleaser. Medan snällhet gör oss gladare, kan people pleasing leda oss rakt in i nedstämdhet, depression och ångestrelaterade sjukdomar.
Karaktäristisk för en people pleaser är:
- Att inte kunna säga nej.
- Att vara stressad över vad andra tänker om henne/honom.
- Att låta andra trycka ner henne/honom och inte kunna sätta gränser.
- Att ständigt ha skuldkänslor för saker som tidigare har hänt.
- Att älta, överanalysera och ha ångest över vardagens småsaker.
- Att offra sina hobbies och viktiga delar av sitt liv för andras skull, även när hen inte måste göra det.
- Att hjälpa andra även när personen själv är i behov av hjälp.
- Att låta sig bli överkörd då personen vet inte hur han/hon ska skydda sig.
Orsaker bakom people pleasing
Det finns många faktorer som kan resultera i att någon blir en people pleaser, det vill säga en person som ständigt strävar efter att tillfredsställa andras behov och önskningar på bekostnad av sina egna.
Om man har vuxit upp i en miljö där individen kände sig underlägsen eller obekväm kan det leda till att personen utvecklar en tendens att behaga andra för att undvika konflikter eller för att bli omtyckt.
People pleasing kan också bero på en sträng eller kritisk uppfostran där personen lärde sig att det var viktigt att alltid göra rätt och vara andra till lags för att undvika missnöjen, osämja och tillsägelser.
Sociala faktorer spelar roll i utformninen av vår personlighet. Befinner vi oss i en miljö där oliktänkande bestraffas med sanktioner (t ex bestraffning) blir det nödvändigt för individen att ställa undan egna värderingar och behov i strävan att göra andra människor glada.
Osunda, destruktiva grupperingar kan tvinga en del individer att åsidosätta egna önskemål för att passa in I gruppens kontext.
People pleasing kan också handla om att individen har svag självkänsla eller dåligt självförtroende och att man därför söker bekräftelse och godkännande från andra människor.
Kvinnor blir i högre utsträckning people pleasers än män, då kvinnor uppfostras till att vara mer vårdande och uppoffrande.
Barndomens betydelse
People pleasing har sina rötter i barndomen. Att låta småbarn ta ansvar är nödvändigt för att barn ska bli självständiga.
Men (med betoning på men!) att systematiskt tvinga ett barn att offra sin fritid och lektid för att ta hand om småsyskon, stora syskon eller sina föräldrar, kan leda till att barnets hjärna betingas till att alltid sätta andras behov före sina egna.
Även överdrift av religiösa övertygelser som att underkasta sig en Gud och förneka egna behov, impulser, drifter och känslor kan resultera i people pleasing i vuxen ålder.
Anknytningsmönster i barndomen: otrygg – ambivalent anknytning
Om John Bowlbys anknytningsteori har jag skrivit flera inlägg om, men ska upprepa teorin även här – då relationen mellan barn och föräldrar är mycket viktig i vår identitetskapande och etableradet av sunda mellanmänskliga relationer.
Personer som har vuxit upp med otrygg-ambivalent anknytningsmönster – det vill säga med föräldrar som har varit on-and-off med sitt barn – kan drabbas av dålig självkänsla och dåligt självförtroende.
Barn med ambivalenta föräldrar blir otrygga då de aldrig vet hur snabbt vårdaren kan ändra sinnesstämning från on till off och från off till on.
Dessa barn är ständigt på sin vakt och undviker att göra misstag för att inte göra föräldern upprörd.
Tidigt slutar barnet bry sig om sina egna behov och istället gör han/hon allt för att inte göra sina föräldrar besvikna.
Ett barn med sund/trygg anknytning till sina vårdare vågar visa sina mindre attraktiva känslor så som irritation, ilska, ledsamhet, besvikelse och frustration, men barn med ambivalent anknytning trycker undan de flesta av sina grundkänslor och utvecklar en falsk känsla av det egna jaget.
Osäkra barn visar utåt att de är glada, oberörda, hjälpsamma och uppoffrande, men innerst inne vill de bara bli accepterade och älskade villkorslöst.
Att bli sedd, hörd och bekräftad är en grundsten för den mänskliga utvecklingen.
Att växa upp med föräldrar som av olika anledningar inte ger barnet det absolut grundläggande, kan i vuxen ålder leda till osäkerhet, psykisk ohälsa och identitetskris.
Andra möjliga förklaringar
Individer som blir skam-/skuldbelagda som barn, tenderar i högre utsträckning att bli people pleasers.
Känslor av skuld och skam gör att barnet strävar ständigt efter att få uppleva att han/hon inte “är felet”.
Skuld-/skamkänslor påverkar barnets självbild negativt. I jakten på att bli accepterat autentiskt gör barnet allt för att få uppmärksamhet och bekräftelse.
Tips på att komma ifrån människobehagar-tänket:
Det är viktigt att komma ihåg att det inte är något fel att vilja hjälpa och stötta andra, men det är viktigt att man inte gör det på bekostnad av sin egen hälsa och välbefinnande.
Att lära sig att sätta gränser och säga nej när det behövs kan vara en viktig del av att utveckla en mer balanserad och hälsosam relation med sig själv och andra:
- Lär dig att sätta upp gränser – och upprätthåll dem.
- Lär dig att säga nej (inte kanske, utan nej)
- Tänk innan du tar ett beslut. Har du beslutsångest, säg bara att du ska återkomma. Extra tid ger dig möjligheten att träna på att säga nej (om det är det du vill säga).
- Gör övningar som stärker din självkänsla då people pleasing bottnar I dålig självkänsla. Träna kroppen samtidigt som du jobbar på din personliga utveckling.
- Gör så mycket som du får tillbaka. Om kompisen bara använder dig som sin soptunna där hen slänger alla sina negativa känslor på, men svarar aldrig i telefon när du behöver honom/henne, då kan det vara dags att skaffa nya vänner.
- Var tydlig och specifik när du sätter upp gränser. Var inte rädd för att kommunicera vad du är bekväm med och vad du inte är bekväm med.
Vidare…
När du väl har satt upp gränser är det viktigt att vara konsekvent med dem. Om du tillåter andra att överskrida dina gränser kan det leda till att de fortsätter att göra det.
Om någon överskrider dina gränser är det viktigt att du uttrycker dina känslor och kommunicerar vad som har hänt och hur du känner dig.
Att sätta upp sunda gränser kan vara utmanande, men det är en viktig del av att ta hand om sig själv och undvika att bli en people pleaser.
Du gör mer nytta för dig själv och för andra om du har ett starkt psyke och mår bra.
Mitt egna motto är att vara “frivillig snäll”. Med det menar jag att vi bör/ska hjälpa andra, men att vi själva väljer när och hur mycket vi förmår oss att hjälpa till.
När snällhet känns som ett måste, då är det dags att tänka om.
_____
Foto: Geetanjal Khanna