The Bobo doll experiment – socialinlärning

av Azita Miakhel

Innan du drar förhastade slutsatser vill jag förtydliga en sak: Jag är inte feminist. Jag är inte feminist, men…” 

Det jag gillar att skriva om är små/stora händelser i vardagen som kan leda till psykisk ohälsa. Ibland fokuserar jag på individen, ibland på gruppen och emellanåt blir fokuset på samhället. 

I detta blogginlägg kommer jag att skriva om: separata rum för kvinnor på dagens moderna gym, våld mot kvinnor och om två socialinlärningsteorier. 

2021/2022: 23 dödade kvinnor i Sverige och 81000 i världen

Brottsförebyggande rådet gjorde en granskning där det i Sverige konstaterades 116 dödligt våld under 2022. Av samtliga dessa 116 fall var offret av kvinnligt kön i 23 fall. Det betyder ca 2 kvinnomord per månad.

Jag Googlade snabbt på statistiken över mördade kvinnor globalt och hittade informationen nedan på FN:s hemsida:

“Enligt en studie gjort av FN:s kontor för bekämpning av narkotika och kriminalitet (UNODC) och UN Women, dödades år 2021 fler än fem kvinnor eller flickor varje timme.

Totalt i världen mördades 81 000 kvinnor och flickor år 2021. Tänk på att alla mord hamnar inte i statistiken så antalet kan vara betydligt högre.

Görs det mindre insatser för att skydda kvinnorna?

Att 23 kvinnor har bragts om livet är alldeles för många för att vara Sverige! Vi är ett av världens mest jämställda länder. 

Sverige kan bättre. 

Sprängningar, skjutningar och dödsskjutningar runtom i landet reagerar vi inte längre på. Vi har liksom blivit vana vid att nästan dagligen läsa om nya skjutningar. Och så tänker vi: “Åh nej … en till? … ja ja” och så bläddrar vi sida i tidningen (scrollar vidare).

Kommer kvinnomord också bli det nya vanliga? Att det händer så ofta att varje dödsfall blir bara en notis i en tidning? Att vi tänker: “Åh nej … en till? … ja ja” och bläddrar sida (?).

Det är faktiskt (ursäkta språket) för jävligt. 

Är man mindre trygg som kvinna idag?

Att som kvinna bli slagen, trakasserad, sexuellt ofredad, hotad och kränkt är vanligare än vi vill tro och erkänna.

Det jag vill skriva om här gäller inte bara våld mot kvinnor i (nära-) relationer, men också om kvinnans försämrade ställning i ett av världens bästa och mest jämställda länder. 

När extrema krafter tar fäste i allt fler länder, är det extra viktigt att prata jämlikhet,  jämställdhet och kvinnors rätt till skydd och frihet. 

Den tryggheten som man som kvinna upplevde för många år sedan, känns liksom inte. 

Låt mig avslöja en hemlighet: Jag har skaffat mig “The Guardian” som tillägg i mitt hemlarm system där jag ofta aktiverar timern som är kopplad till en larmcentral. 

Om jag inte stänger av timern i tid, går det ett larm till Verisure som i sin tur hör av sig till mig och frågar om jag behöver akut hjälp.

Varför har jag The Guardian? För att jag känner obehag när jag promenerar/joggar i skogen och/eller går till och från spårvagnen hem sent på kvällen. 

Vad vi lär barnen idag blir morgondagens samhällsstruktur

Att uppfostra barn i parallella samhällen med olika normer och värden kan resultera i mer brott, kriminalitet och allmän försämrad samhällsstruktur.

Religiösa och kulturella övertygelser kan krocka med värden om jämlikhet och jämställdhet. 

Pojkar behöver lära sig om alla människors lika värde så de inte utvecklar förnedrande kvinnosyn. 

Flickor i sin tur behöver lära sig att om män blir frestade av deras närvaro, så är det faktiskt männens problem. 

Ett exempel och sedan sociologisk analys

Låt mig berätta en berättelse: 

Gymmet jag tränar på har valt att skaffa ett kvinnorum där kvinnor ska träna i fred. Ett lagomstort rum med målade fönster (så ingen ska titta in) och gamla, överblivna maskiner. 

Det finns 2-10 kilo hantlar i rummet för kvinnor behöver inte tyngre vikter ju.

Rummet är som ett litet kvinnofängelse som är tänkt hålla tjejerna borta från männen – eller tvärtom. 

Provocerar jag? Sorry not sorry.

Socialt konstruerade förväntningar 

Att vi har skilda omklädningsrum och skilda toaletter borde väl räcka gott och väl? Så varför väljer man att bygga ett eget rum på samma gym för kvinnor att träna på?

Handlar det om att kvinnorna inte ska vara i vägen för männen? Eller handlar det om rädsla för att kvinnor inte ska bli trakasserade? 

Vem litar inte på vem här? … Fråga inte mig. Jag är lika fundersam som du.

Rummet kanske finns för att minimera risken för att kvinnor ska bli offer för våld och trakasserier? Jag vet inte …

Socialinlärningsteori i kontexten

Social inlärningsteori menar på att ett beteende lärs in genom två processer: 

  1. Direkt inlärning 
  2. Modellinlärning 

Direktinlärningsteorin kommer från inlärningspsykologin som innebär att många beteenden lärs in genom att vi prövar oss fram. Denna typen av inlärning är kopplad till positiv/negativ och aversiv förstärkning. 

Förenklad innebär direktinlärningsteorin att vi lär in olika beteenden som belönas och låter bli beteenden som andra inte gillar. 

Ett exempel: Om en flicka vill ta plats och vill utöva sin frihet, men får stryk av sin storebror – kommer flickan med stor sannolikhet att bli tillbakadragen och inte försöka ta plats igen.

En flicka som därmed uppmuntras (belöning/positiv förstärkning) till att ifrågasätta, och värna om sina rättigheter, kommer att växa upp med stark självkänsla och tillit till sin egna förmåga. 

Modellinlärning innebär att våra beteenden lärs in genom att imitera andra, identifiera oss med andra och härma andra

Vi observerar andras beteenden och tar efter. Vi återupptar exemplet med flickan som får stryk av sin storebror. Flickan har en lillasyster som har sett och bevittnat hur det har gått för storasystern när hon är “uppkäftig” (läs: vill ha sin frihet). 

Den yngre systern undviker istället helt att ställa krav och gör allt för att bli accepterad.

Lillasystern pleasar istället andra, skjuter undan egna önskningar och behov och blir konform och passar in i en box som gruppen (hennes familj) och samhället skaffar åt henne.

En rosa box med en fin rosett på.

Sociologiskt experiment

Det finns ett berömt experiment utfört av Albert Banduras som heter “The Bobo doll experiment”:

I ett rum fyllt med leksaker fick en grupp barn se hur en vuxen person slog en stor docka med en klubba. 

I en annan experimentgrupp representerade den vuxna personen en icke-aggressiv modell. Och i en tredje grupp användes förutom fysisk aggression även skällsord gentemot dockan.

Resultatet på experimenten var oroväckande: De barn som hade bevittnat den aggressiva modellen var mer benägna att agera på ett fysiskt aggressivt sätt än de som inte hade utsatts för den modellen.

The Bobo doll experiment

Vad vill jag komma fram till?

Carl Jung uttryckte det så fint “Barn växer upp och blir den du är. De blir inte den du vill att de ska bli“.

Alla barn ska lära sig grundläggande mänskliga rättigheter och respekt för varandra.  

Barn som växer upp med kärlek, respekt och omtanke, behandlar andra på samma sätt. 

Den som till exempel ägnar sig åt kriminalitet men vill att deras barn ska bli goda samhällsmedborgare, får faktiskt tänka om. 

Lär du dina barn aggressivitet genom att själv bete dig aggressivt, kan du inte sedan klandra din ungdom om denne hamnar i fängelse för misshandel.

Och kvinnorummet?

Anledningen till varför jag började inlägget med att skriva om kvinnorummet på gymmet, är att vi inte ska lära våra flickor att gömma sig undan.

Varför ska vi ha skilda gym under samma tak?

När vi separerar könen på ett gym lär vi kvinnor och tjejer att hålla sig undan och inte utnyttja sin rätt – i detta fallet rätten till att träna på allmänna ytor på gymmet.

Samtidigt lär vi unga män och äldre män att de ska förvänta sig att tjejer ska hålla sig “där inne”. 

Trakasserier, sexuella trakasserier och hot mot kvinnor på gym brukar förekomma. Och kanske därför finns det ett behov av enskilda rum för just kvinnor?

Även om så är fallet, känns det inte riktigt rätt i magen. Det måste finnas andra alternativ. Ett av dessa alternativen är att inte ha kvinnorum på gym alls!

Slutord 

Förtryck leder till mer förtryck

I strukturer där människor utsätts för förtryck,  kränkningar, hot och våld behöver samhället träda in och skydda individen (-erna).

Kommuner i Sverige behöver med andra ord göra en “riskbedömning” innan privata aktörer expanderar sig och bygger ut sina varumärken.

Riskbedömning innefattar inte bara fysiska skador, utan bör också inkludera vilka långsiktiga samkällsskador en byggnads struktur och utformning kan ge. 

Samhället måste också arbeta förebyggande mot allt våld/grovt våld riktade mot kvinnor.

Det skulle kännas bra om man kände sig trygg på sitt gym, på sin gata och i sin stad.

I en perfekt värld bör Fröken Azita kunna ta en joggingtur i sitt område utan att behöva slå på SOS timern.

Jag avslutar inlägget med ciatet nedan som är av mina favoriter:

En fågel som har suttit i en bur tror att flyga är en sjukdom

Anonym

Källa teori delen: Boken: “Introduktion till socialpsykologi’ och “Att tänka sociologiskt”

Foto: Kristina Flour

Analysen är min egen.

Du kanske också vill läsa