Mentala påfrestningar under våren och sommaren
Få vill lyssna och läsa om sommarångest, då bilden av sommaren förknippas med förväntningar om en perfekt semester och önskan om att vara orealistisk glad.
Sommaren associeras med att äta glass i stora lass, bada i havet, jobba på solbrännan och att du sippar på din fina champagne.
Och så är målet att vi ska vara lyckliga.
Man kan väl inte ha ångest eller vara ledsen när solen skiner? – Tänker vi.
Men tro det eller inte så finns det många människor som drabbas av ångest, nedstämdhet och depression under just sommarårstiden.
Svaret på varför sommaren kan upplevas som mentalt påfrestande hos vissa, kan hittas antingen inom hjärnans biologiska system eller inom psykologin.
Mitt mål med detta blogginlägg är att uppmärksamma de personerna som mår dåligt under sommaren, så att dessa förstår varför de inte förmår sig att vara glada när värmen och ljuset tar över.
När vi förstår bakgrunden till varför vi mår, beter oss eller reagerar som vi gör, kanske blir det lättare att hantera de negativa känslorna.
Ibland räcker det med att vi tar reda på orsakerna bakom varför vi påverkas negativt av olika omständigheter. Bara den förståelsen kan i en del fall hjälpa oss att må bättre.
Det händer också att vi genom informationen upptäcker att det behövs professionell hjälp för att ta oss ur ett psykologiskt tillstånd.
Psykologins förklaring av sommarångest
I blogginlägget “VÅRÅNGEST, VÅRDEPRESSION – SYMTOM OCH ORSAKER” skrev jag om Seasonal Affective Disorder (SAD) som kan översättas som: “Säsongsmässig affektiv störning”. SAD leder till ångest, nedstämdhet och depression som orsakas av årstidsväxlingar.
Symtomen på SAD börjar vid samma tid och slutar vid samma tid varje år.
Det depressiva tillståndet SAD påverkar individen framförallt under hösten och vintern, men kan drabba många även under våren och sommaren – antingen som depression eller som ångest och panikångestattacker.
Varför SAD drabbar vissa kan bero på:
- Värme och ökad temperatur
- Förväntningar på socialisering och att umgås med andra
- Fear of missing out (FOMO)
- Semesterstress
- Ohanterade känslor av oro för att gå tillbaka till skolan eller jobbet efter sommaren.
Medicinsk förklaring till Seasonal Affective Disorder (SAD)
En av de medicinska förklaringarna till SAD är att kroppens biologiska klocka och signalsubstansen serotonin störs när årstider ändras.
Serotonin är en neurotransmittor som är kopplad till regleringen av humöret. Brist på serotonin kan leda till nedstämdhet och depression.
Hormoner, särskilt melatonin, kan också påverka humöret under våren och sommaren.
Melatonin är viktigt för regleringen av vår sömncykel, den så kallade cirkadiska rytm. Obalans i melatoninproduktionen kan resultera i sömnproblem och sömnrubbningar.
Solstrålning hyllas ofta för sina positiva effekter på humöret, men det finns människor som kan uppleva ångest när de exponeras för för mycket sol.
Det vetenskapliga skälet till detta är att överdrivet solljus stänger av produktionen av melatonin.
Personer som lider av sommar-SAD kan uppleva svårigheter att få tillräckligt med sömn under sommaren. De varmare temperaturerna kan också öka ångest och irritabilitet hos personer med sommar-SAD.
När det blir ljusare under våren och sommaren blir hjärnan mer alert och det kan bli svårare att somna.
Trots att sömnbehovet är detsamma som tidigare, kan det ljusa ljuset lura hjärnan att tro att sömnen inte behövs lika mycket.
Vissa människor upplever ökad ångest och panikattacker under sommaren, vilket också kan vara relaterat till störd sömn och pressen att njuta av sommarmånaderna till fullo.
Symtom på sommarångest:
Symtomen på sommarångest och sommardepression kan vara individuellt, men nedan följer de vanligaste symtomen på SAD:
- Kvarstående nedstämdhet
- Låg självkänsla
- Upplevelse av stress trots att man är ledig från jobbet eller skolan
- Brist på motivation
- Mindre socialt aktiv
- Känsla av irritabilitet
- Förlust av glädje i tidigare njutbara aktiviteter
- Trötthet
- Minskad aktivitet
- Längre perioder av sömn (eller svårighet att sova alls)
- Svårigheter att koncentrera sig.
- Ökad aptit
En del gillar inte att svettas
Att tänka på överhettningssymptom som hög hjärtfrekvens, svettiga händer och andfåddhet kan också utlösa ångest och panikattacker.
Att svettas är allmänmänskligt, men trots det kan svettandet upplevas som ofräscht av många.
Okontrollerade svettningar i värmen kan skapa ångest hos många. Rädslan för att inte svettas kan göra att individen isolerar sig från andra människor.
Irritation och aggression under sommaren
Vädret påverkar vårt humör, temperament, beteende, handlingar och synsätt. Vädret kan även påverka människors personlighet.
Medan milda varma temperaturer kan vara behagliga kan extrem hetta få människor att bli aggressiva.
Enligt en studie publicerad i en artikel i “The Association for Psychological Science” framkommer det att det är mer sannolikt att människor blir irriterade och beter sig aggressivt, eller till och med våldsamt, när de utsätts för överdriven värme.
Studiet i “The Association for Psychological Science” kom också fram till slutsatsen att i regioner med större fattigdom, utanförskap, segregation och social utsatthet var det vanligare med våldsbrott i varmare städer än i kyligare regioner.
Värmen kan också få många att tappa tålamodet, bli impulsiva och ta farligare risker.
The Expectations vs. Reality Trap
Alla som har beställt kläder på nätet har nog upplevt att det perfekta plagget på bilden ser fantastiskt ut. När vi föreställer oss hur vi kommer att se ut i kläderna vi ser på en webbshop, ser vi fantastiska ut i vår fantasi.
Och så klickar vi på “genomför beställning”.
Men när vi väl får hem de beställda kläderna och provar dem hemma – kommer besvikelsen.
Vi ser inte alls ut som vi hade föreställt oss.
Sätt på returetiketten och returnera kläderna direkt.
På samma sätt som när vi beställer varor online har vi höga/orealistiska förväntningar på hur sommaren bör bli. Tyvärr kan våra utopiska förväntningar om sommaren leda oss rakt in i The Expectations vs. Reality Trap.
Att sova ut och vila ingår inte i våra sommarförväntningar, utan en perfekt sommarsemester ska fyllas med massor av (sociala-) aktiviteter och festande.
Förväntningar vs. verklighet
Förväntningar är den djupa tron att någonting som vi vill kommer definitivt att hända. När vi förväntar oss någonting, ställer vi in oss på att få våra förväntningar ska bli uppfyllda.
Att ha förväntningar, förhoppningar och visioner ger oss anledning till att vakna på morgonen. Vi ska därmed ha förväntningar på oss själva, på situationer och på människor.
Men när våra förväntningar inte uppfylls som vi hade tänkt oss kan vi få känslor av besvikelse, frustration och till och med ilska.
Här är några vanliga tecken på att du kan ha orealistiska-förväntningar:
- Att förutse ett visst resultat.
- Att ha en bild i ditt sinne av hur saker kommer att utvecklas.
- Att försöka kontrollera processen.
- Att försöka kontrollera människor.
- Att ha en fast idé om vad du vill ha eller behöver från en situation.
- Att bli irriterad/arg när du inte får din vilja fram.
Den idealiserade bilden kan vara förfalskad
Det är lätt att fastna i en förväntningsfälla när det gäller sommaren. Under hösten och vintern skapar vi ofta en idealiserad bild av hur vår sommar kommer att bli.
Vi tänker att vi kommer att vara 8 kilo lättare, få fräscht solbränna, ligga på en underbar strand i Spanien och njuta av smaskig bubbel.
Men när sommaren väl dyker upp, inser vi att vi inte har gått ner i vikt som vi hoppades, försöket att bli brun har resulterat i att vi blivit tomatröda och huden har blivit irriterad och vi har fått soleksem.
Och den dyra resan vi bokade uppfyller inte alls våra förväntningar.
Flyget kan vara försenat, maten på hotellet kanske inte är så bra som vi hade tänkt oss, och sängen på rummet kan vara obekväm och störa vår sömn under hela resan.
Förväntningar kan verkligen blinda oss till den grad att vi inte ser verkligheten som den är.
När våra förväntningar överträffar verkligheten, tenderar vi att inte uppskatta det vi redan har. Istället finner vi oss själva i att förvänta oss mer och jämföra det vi har med vad vi skulle kunna ha.
Fear of missing out (FOMO)
Jag har tidigare skrivit om Fear of missing out, vilket enklast betyder att känner att vi måste “hänga med”.
När solen skiner kanske känner du dig så trött att du vill bara ta en tupplur mitt på dagen, men samtidigt tänker du på vad grannen gör i den stunden.
Grannen kanske har picknick vid havet eller har hyrt en båt, medan du planerar på att sova.
Hallå liksom tråkmåns.
FOMO gör att du trots tröttheten och din kropps uppmaning på att vila, reser dig upp, packar picknick åt barnen, sätter dig i bilen och åker iväg.
Personligen tycker jag att en av de största anledningarna till psykisk ohälsa är den ständiga jämförelsen med andra.
Att ha livsmål för vår egen utveckling är nödvändigt för ett meningsfullt liv, men att ständigt sträva efter att få det som andra har, utan att uppskatta det vi själva har, för oss rakt in i mentala påfrestningar.
Lyssna därmed på mig och försök att inte vara en FOMO.
Var istället en “IDC I IMO” (I Dont Care If I Miss Out).
IDC I IMO har jag kommit på själv. Så varsågod låna den.
Slutord
Bästa läsare. Jag får inget betalt för att skriva mina inlägg. Mitt enda mål med bloggen är att uppmärksamma psykisk ohälsa i vardagen och hjälpa folk därute att förstå sina känslor, beteenden, tankar och handlingar.
Genom att uppmärksamma psykisk (o) hälsa är min förhoppning att vi hittat strategier för att hjälpa så många som möjligt.
Du som besöker bloggen ofta, dela gärna inläggen i sociala medier och/eller be vänner att besöka frokenazita.com.
Så länge jag vet att jag har läsare som får nytta av mina inlägg fortsätter jag skriva och dela med mig.
Psykisk ohälsa uppstår i vardagen och därmed behöver fler läsa om vardagens psykologi.
Genom att dela artiklarna med dina kontakter, hjälper vi tillsammans fler att lära sig psykologi på ett enklare sätt och kanske kan vi få våra släktingar, vänner och bekanta att söka professionell hjälp i god tid.
Statistiken över antalet självmord i Sverige för år 2022 är skrämmande hög. Jag fick magknip när jag läste den dystra rapporten.
Vi måste tillsammans hjälpas åt att hjälpa varandra.
Och du …
Vi kan inte bara vänta på att politiker på ett magiskt sätt löser alla problemen i världen.
Genom omtanke, kärlek, respekt och förståelse för andra, kan vi bli den positiva förändringen vi vill se i vår värld.
Spara därmed inte på uppmuntrande och kärleksfulla ord och fraser.
Visa de människorna i din omedelbara närhet att de är viktiga och att de spelar roll.
En kram, några varma ord och en fin gest kostar ingenting, men kan göra en annan person gladare.