Dom påstår att ilska är ett val

av Azita Miakhel

Ilska kan lämna kroppen och själen matt och det kan ta lång tid innan man blir sin riktiga jag igen. Att uttrycka sin ilska ger negativa konsekvenser. Att inte uttrycka sin ilska kan leda till självskadebeteende och annan psykisk ohälsa. Så vad ska vi göra?

Låt mig först berätta om vad ilska är för någonting för att sedan ge några tips på anger management.  

Vad är ilska och varför finns den?

Ilska räknas som en av våra grundläggande känslor. Ilska och aggression finns i den primitiva delen av vår hjärna: amygdala. Det som händer när vi blir arga, är att kroppen förbereder sig för kamp-eller-flykt (de flesta negativa känslor aktiverar kamp-eller-flykt reaktionen) och vi hamnar i överlevnadskamp. 

Hjärnans sätt att skydda sig mot yttre hot är att agera med ilska för att skrämma iväg “fienden”. Adrenalinet som vid ilska flödar i musklerna gör att hjärtat pumpar blod snabbare och man andas kortare och häftigare. Det är också adrenalinet som gör att rösten höjs och vi skriker på personen som har gjort oss arga. 

Det som triggar igång ilska hos en person, har inte samma effekt hos en annan. Det finns situationer som kan göra det lättare för en person att bli arg som trötthet, stress och hunger, men utöver det kan graden av ilska och det som utlöser ilska, skilja sig från person till person. 

Anger management

Man kan inte bli av med ilska för gott. För mycket press på sig själv om att inte bli arg, kan leda till självilska och självskadebeteende, då man riktar aggressionen mot sig själv.

Några tips på anger management:

Att bli mogen är att kontrollera sin ilska. Det innebär inte att man inte längre blir arg, utan att man låter inte ilskan kontrollera oss. Aggressionen är en drift och har en överlevnadsfunktion. Målet bör inte vara att bli kvitt ilska för gott, utan lära sig att hantera den mer konstruktivt. Några tips från experter inom området anger management:

  1. Se din aggression som ett tåg som tar fart och åker snabbare och snabbare. För att få kontroll över din sinnesstämning behöver du sakta ner tåget. Agera inte direkt på ilskan, låt den landa en stund tills du kan tänka klart igen. Tåget ska stanna vid stationen för tåget behöver vila.
  2. Undvik att ta beslut när du är arg. Det blir aldrig bra och skadar mest dig själv. En storm passerar alltid, men en del förödelse går tyvärr inte att reparera.
  3. Apropå titeln på inlägget tänker jag såhär: Ja ilska kan (ibland inte alltid) vara ett val. Om du lugnar ner dig i ett argument, men väljer att fortsätta bråka dagen efter, då har du väl valt att bli arg igen, eller hur?
  4. Vid stressfyllda situationer försökt att ta kontroll över din andning. Andas genom magen är ett tips från experter inom anger management. När kontroll över andningen tas, kan kontroll över resten av kroppen/psyket bli lättare.

Ännu fler tips

Det är nog lättare sagt än gjort, men försök att undvika situationer och personer som gör dig arg. När någon försöker provocera dig medvetet, förstå att det är manipulation. Låt dig inte hamna i fällan. 

Jag känner personer som säger elaka saker, ger pikar och kommentarer i syfte att provocera fram en ilsken reaktion hos mottagaren. Ärligt talat kan det vara svårt att inte bli arg i situationer där vi medveten blir kränkta, men försök att sätta dina gränser tydligt och markera att du inte accepterar ett respektlöst bemötande.

Jag är full medveten om att finns människor som kan göra oss arga bara genom att uppenbara sig, men försök att hålla dig borta från dessa individer så långt du kan. Lyckliga människor varken kränker eller trycker ner andra. Skulle du falla offer för negativ särbehandling, ta till konstuktiva metoder för att hjälpa dig själv och andra som är i liknanade situation.

Elakhet grundar sig i osäkerhet och dold aggression hos förövaren. Elaka kommentarer, intriger, skvaller, förtal och utfrysning är inget annat än förskjutning och projicering. Ta det med andra ord inte personligt.

Läs också inlägget om “Ta inte din aggression på mig

Du kanske också vill läsa