Å ena sidan, å andra sidan – Ambivalens

av Azita Miakhel

Psykologinörden i mig är nyfiken på vardagliga beteenden som inte är så seriösa för att behandlas i terapi, men i den grad allvarliga som kan försvåra vardagen för individen. Denna gången ville jag veta mer om dubbla signaler, beslutsångest och svårigheter i att bestämma sig: ambivalens.

Begreppet ambivalens tolkas såhär: tvehågsenhet, kluvenhet, motstridighet. Det är när individen upplever dubbla känslor samtidigt vid samma tillfälle. Psykologiguiden.se förklarar innebörden av ambivalens såhär: en ambivalenskonflikt innebär att man upplever motstridiga känslor eller handlingstendenser gentemot ett och samma objekt.

Människor är komplexa, vi kanske gillar en persons humor, men inte hens attityd. En persons charm, men inte hens oförmåga att planera. Vi kan ha (och bör ha ??) positiva och negativ känslor till samma person.

Att inte kunna bestämma sig för att antingen gå till gymmet eller chilla i soffan, har de flesta varit med om. Personligen har det hänt mig att jag har tagit på mig gymkläderna, jackan, druckit upp mitt PWO och innan jag öppnat dörren, har jag ändrat mig och stannat hemma (och det har hänt att jag har sovit istället. Jag skojar inte!). Sånt händer liksom. Ibland vet man inte vad man vill. 

Att ha beslutsångest eller inte riktigt veta vad man ska känna är med andra ord naturligt. Problem uppstår när ambivalensen tar över. Personer som är ambivalenta ger oftast tvetydiga och dubbla signaler till omgivningen. Det kan till exempel röra sig om att ge en komplimang. Typ som: “Jag beundrar din intelligens (innan man ens hunnit bli glad, kan det komma): … men det finns så många intelligenta människor nuförtiden. Eller: “Snygg outfit … fast om du hade på dig den svarta tröjan”. Och så vidare.

Att vara ambivalent kan vara svårt för individen, men det är ännu svårare för personer som finns i den ambivalentes närhet. För varje gång det skickas dubbla signaler, skapas Instabilitet. Instabilitet skapar osäkerhet. Osäkerhet skapar problem med tillit. Och ingen relation kan fungera utan tillit.

Orsaker bakom ambivalens?

Sigmund Freud förklarade ambivalens i den Oidipala fasen där pojke älskar sin far men samtidigt hatar honom och önskar hans död. En slags kamp inom oss där vi å ena sidan drivs av impulser och å andra sidan måste agera utifrån samvetet och moralen. 

Kolla på min YouTube lektion om Freuds teori

Det är svårt att veta exakt varför vissa människor är mer ambivalenta än andra men analyserar man psykologiskt, kan barndomsupplevelser spela roll i hur svåra beslutsångest en vuxen kan få. Ett barn som växer upp med föräldrar som ständigt pendlar mellan olika känslostämningar, kan bli ambivalenta i vuxen ålder. Nedan följer några generella orsaker bakom ambivalens:

  • Att undvika beslutsfattande eller fördröja ett beslut kan skapa inre psyko-emotionella konflikter som bildar ambivalens.
  • Sociala konstruktioner och uppfattade normer och värden inom det givna samhället utgöra motsägelsefulla känslor hos många människor.
  • Undermedveten rädsla för att göra misstag, göra bort sig eller att man vill slippa känna sig misslyckad.
  • En person som har blivit sårad alltför många gånger kan ha svårt att med att fatta beslut. 

Strategier för att hantera ambivalens: 

Om ambivalens hindrar en person från att leva till fullo där hen ständigt har beslutsångest och dubbla känslor, behöver personen söka terapeutisk hjälp. Att jämt var tvetydig och ständigt känna dubbla känslor kan leda till ångest, depression och apatiskt tillstånd. I värsta fall även Schizofreni. Det är viktigt att söka professionell hjälp om ambivalensen begränsar livet.

För de andra där det inte finns en klinisk problematik, kan dessa råd fungera:

  • Skriv ner dina känslor gentemot en företeelse. Positiva och negativa. Låt demokratiprincipen bestämma åt dig. Det beslutet som får mest ja, tar du. Punkt!
  • Tänk på att ambivalens kan såra de som älskar dig. Var direkt i din kommunikation istället för att skicka tvetydiga budskap. Det underlättar för personer i din omgivning.
  • Överanalysera inte. Att ständigt tänka “Tänk om…” förstör stundens glädje. Emellanåt är det okej att tro på sin intuition och fatta ett beslut utifrån det.
  • Låt logiken vara en del av beslutsfattandet. Fakta må vara tråkig, men många gånger underlättar den livet.
  • Jobba mer med dig själv genom mindfulness, meditation, träning.
  • Ta hand om dig och acceptera dig trots att du inte är perfekt.
  • Var ärlig. Är du rädd, erkänn det för dig själv. Det är okej att vara rädd för att göra misstag.

Alla människor förtjänar att bli bemöta med respekt och omtanke. Tänk på att vi har ett ansvar för vår kommunikation och våra handlingar. Världen blir en bättre plats genom våra handlingar. Varför såra någon när du kan låta bli? Låt inte ditt ambivalenta jag komma emellan dig och goda relationer.

Du kanske också vill läsa