Idag är det internationella kramdagen och den ska självklart uppmärksammas på Fröken Azitas blogg. Jag gillar kramar och jag gillar tanken på att sprida kärlek.
Att kramas är ett universellt beteende. När ord inte längre räcker för att visa att vi bryr oss om varandra, kramar tar över kommunikationen och ger oss den försäkran.
Psykologin förklarar fysisk närhet:
Vi kanske inte behöver förklaringarna till varför vi ska kramas, men jag är så ivrig att jag vill berätta om alla fördelarna med kramandet.
Låt oss sprida kärlek och ännu mera kärlek. Nedan följer en psykologisk teori om vikten av fysisk närhet:
Psykologen John Bowlby (1907–1990) utvecklade en teori inom utvecklingspsykologin som han kallade för Anknytningsteorin (Attachment theory). Anknytningsteorin betonar vikten av trygg anknytning mellan barn och vårdare (typ föräldrar).
Bowlby menade att småbarn har en biologisk inprogrammerad drift att söka närhet till en eller fler vårdare. Driften att söka närhet är biologiskt och den finns inom oss. Driften är minst lika viktig för vår överlevnad som att få mat och vatten.
När en bebis gråter, ska man hålla om henne, pussa på henne och krama henne. Bowlby menade att den fysiska närheten mellan bebisen och vårdaren lägger grunden för hur utforskande barnet sedan blir.
Anknytningen mellan vuxna och barn är första byggstenen i relationsskapandet i vuxen ålder.
Bebisar och barn bör kramas av föräldrar länge och ofta. Det finns en del människor som tror att bebisar blir “självständiga” om man inte plockar upp dem och håller om dem. Detta tankesätt är orimligt och helt fel utifrån det utvecklingspsykologiska perspektivet. Ett barn som inte får kärlek blir rädd och otrygg.
Barn skapar en trygg relation med sina föräldrar om hens behov blir tillgodosedda. En bebis gråter inte alltid för att hon är hungrig eller behöver bli ombytt, men också när hen är i behov av trygghet, kärlek och fysisk närhet.
De barn som har fått en trygg anknytning till sina föräldrar får lättare att skapa djupa relationer, visa känslor och vara nära andra människor när de blir äldre. De får lättare att lita på andra och blir mindre misstänksamma.
Barn som däremot har blivit avvisade eller inte fått kärlek av sina föräldrar kan utveckla en otrygg – otrygg ambivalent anknytningsmönster i vuxen ålder. Exempel på sådan anknytning är extrem svartsjuka, svårigheter att binda sig och att älska villkorslöst.
“I care about you. You matter.”
– Hug saying
Vad händer i kroppen när vi kramas?
När vi ändå analyserar kramens goda effekter, låt mig förklara vad som händer i kroppen när vi håller om någon vi gillar:
När vi håller om någon hård (squeezar någon), skickas det en trygghetssignal till det autonoma nervsystemet. Vad som händer vidare är att ångesten och stressen dämpas, stresshormonet kortisol blir lägre och vi blir lugnare i kroppen och sinnet. #harmoni
Vidare när två människor kramas frigörs hormonet oxytocin. Oxytocinet kallas för mirakelhormon (och ibland kärlekshormon). Vet du vad Oxytocin gör i kroppen? – Det lindrar smärta, skyndar på läkningen av sår och skador, sänker pulsen, blodtrycket och halterna av stresshormoner.
Så tänk vad en kram kan göra! Människan är väl ändå fantastisk.
Kramar är mäktiga. De skickar en signal till hjärnan om att vi inte är ensamma. Och hjärnan gillar verkligen tanken att vi inte är ensamma.
Hur länge ska man kramas?
För att vi ska få den positiva effekten av en kram behöver den hålla på i 20 sekunder. Det finns ingen tid på dygnet som passar bättre eller sämre för kramandet. De positiva effekterna får vi oavsett när vi kramas, bara vi gör det.
Kärlek känner inte till tid och rum. Den bara finns och den är livsviktig för vår välmående ❤.
Hug someone you care about in your thoughts, if you can’t hug them IRL.