Verkligheten är vinklad
“Verkligheten är vinklad”, brukar jag säga när jag inleder momentet om källkritik i kursen Samhällskunskap 1b. Därefter studerar vi de verktyg som finns för att stärka elevernas kritiska förmåga.
Men en sak måste jag erkänna: jag tycker att det blir allt svårare att vara källkritisk, särskilt när det gäller internet.Det känns som att makt och kontroll över människors liv utövas mer på digitala plattformar än i den fysiska verkligheten.
De senaste dagarna har jag haft en tanke som jag vill utveckla här: tänk om techjättarna medvetet vill hålla oliktänkande borta från sina plattformar? Läs texten nedan och berätta vad du tycker.
Twitter blev X
När Elon Musk köpte Twitter, lämnade många vänstersympatisörer plattformen.
Resultatet?
Högern, inklusive mer extrema röster, fick fritt spelrum. Twitter blev en arena där progressiva idéer nästan tystnade helt, och högeråsikter kunde flöda utan större motstånd. Det här är inget nytt.
Det hände (händer) något liknande när Zuckerberg började prata om förändringar i faktakontroll på Facebook och Instagram.
Många användare, som känner att deras röster begränsas, kommer att lämna plattformarna. Kvar blir en mer homogen användarbas som kommer att spela Zuckerberg och hans företagsintressen rakt i händerna.
Och nu är det TikTok som står i skottlinjen. Musk har nyligen sagt att han vill köpa appen, annars borde den förbjudas.
TikTok, som har blivit en viktig plattform för unga och för många vänsterorienterade rörelser, är mer än bara en app för dansvideor. Det är ett globalt forum för idéer, aktivism och debatt.
Att få kontroll över TikTok skulle ge Musk och andra techjättar enorm makt över hur en hel generation konsumerar och skapar information.
Men här finns ett problem: TikTok är kinesisktägt, och amerikanska företag tjänar ändå på dess framgång. Därför är det tveksamt att Musk faktiskt skulle lyckas förbjuda eller köpa upp appen.
Så vad är poängen? Det känns som att socialamedie-jättarna medvetet försöker hålla vänstersympatisörer borta från sina plattformar.
De skapar en bild av verkligheten som bara gynnar högeridéer och de rikaste i samhället. Genom att tysta vissa grupper kan de styra samtalet, förstärka sin egen makt och behålla de system som gör dem ännu rikare.
Det här handlar inte bara om sociala medier. Det handlar om makt – över oss som individer, över grupper och i förlängningen över stater.
Musk har redan givit sig själv rätten att lägga sig i Europeiska länders inrikespolitik. Bara en tidsfråga innan han tänjer gränserna ännu mera (snälla begränsa hans makt nu).
Om vänsteridéer marginaliseras på plattformar där så mycket av dagens debatt och information sprids, så påverkar det också politiska beslut, ekonomi och jämlikhet.
Så vad gör vi?
För det första behöver vi stanna kvar och ta plats. Om alla lämnar plattformarna försvinner också möjligheten att stå emot. För det andra behöver vi kräva transparens och reglering av techjättarna.
Det handlar om att skydda demokratin och se till att ingen får total kontroll över vad vi ser, säger och tror. Det är dags att se vad det här egentligen handlar om – inte bara om sociala medier, utan om vem som ska få forma vår framtid.
Kontroll och makt – en psykologisk analys
Idag ser vi hur kontroll och makt går hand i hand, särskilt när det gäller hur techjättar använder sina plattformar. Det handlar inte bara om att styra vad vi ser och hör, utan också om att påverka vem som får vara med och forma samhällsdebatten. De som äger dessa plattformar har en enorm makt över vilka röster som får höras och vilka som tystas.
Kontroll via sociala medier
Sociala medier är idag några av de viktigaste arenorna för att sprida information och påverka opinionen. När Elon Musk köpte Twitter såg vi tydligt hur det kan påverka vilka som känner sig välkomna. Många vänstersympatisörer lämnade plattformen, vilket gjorde att högeridéer, inklusive mer extrema åsikter, fick ta mer plats.
Det här är ett tydligt exempel på indirekt kontroll. Musk behövde inte aktivt censurera någon – det räckte med att ändra tonen och riktningen för att vissa skulle känna sig ovälkomna.
Resultatet blev en miljö där vissa idéer stärktes medan andra försvagades eller försvann helt. Det visar hur subtil kontroll kan vara, men också hur effektiv den är när det gäller att påverka samhället.
Makt kopplad till pengar
De stora techföretagen styrs inte bara av viljan att erbjuda tjänster – de drivs av ekonomiska intressen.
Plattformar som Meta (Facebook, Instagram och Threads) och Twitter är inte neutrala. De gynnar de som redan har makt och pengar. Ett bra exempel är när Mark Zuckerberg ändrade hur faktakontroll och innehållsmoderering fungerade. Det fick en del användare att lämna, vilket gjorde användarbasen mer homogen och därmed lättare att kontrollera.
På så sätt kan företagen både skydda sina egna intressen och skapa en miljö där deras agenda får större utrymme. Genom algoritmerna, som styr vad vi ser i våra flöden, kan företagen bestämma vilka berättelser och idéer som får spridning. Det är en form av makt som sträcker sig långt bortom pengarna – det handlar om att forma vår verklighetsbild.
TikTok – nästa spelplan
När Musk pratar om att köpa TikTok, eller förbjuda appen om han inte får kontroll över den, ser vi hur kampen om makt och kontroll spelar ut på global nivå.
TikTok är inte bara en app för underhållning – det är en plattform där särskilt unga delar idéer och engagerar sig i samhällsfrågor. Att kontrollera TikTok skulle ge Musk eller någon annan techjätte en enorm möjlighet att påverka vad en hel generation ser och tycker.
Men TikTok är kinesiskt, vilket gör det aningen komplicerat. Här krockar nationella och ekonomiska intressen. Samtidigt gynnas amerikanska företag indirekt av TikToks popularitet, vilket gör det osannolikt att appen faktiskt skulle förbjudas.
Vad vi ser här är hur kontroll inte bara handlar om enskilda plattformar, utan också om större maktförhållanden på global nivå.
Vad händer när makten tar över?
När vänstersympatisörer tystas och högern får dominera skapas en ensidig bild av verkligheten. Det handlar inte bara om vilka idéer som får höras, utan det påverkar hur samhället ser ut och vilka beslut som tas och vilka som nedprioriteras.
Om vissa röster tystas blir det också svårare att ifrågasätta de system som gynnar de mäktigaste och rikaste. Den här typen av makt är inte alltid synlig. Den handlar om att skapa förutsättningar där människor påverkas utan att de märker det. Det gör det svårare att stå emot och skapa förändring.
Slutsatsen
Om vi vill motverka den här maktkoncentrationen måste vi börja ifrågasätta hur dessa strukturer fungerar.
Vi måste finnas där högeridéer och högerextremister finns för att nyansera bilden av verkligheten, så att inte bara en enda vinkel dominerar.
Vill vi ha ett jämlikt samhälle behöver vi stötta varandra och hjälpa andra röster att få spridning.
En av de största framgångsfaktorerna för högeridéer är att de håller ihop och stöttar varandra. Det handlar inte bara om att skapa tio trollkonton, utan om att återpublicera, gilla och dela inlägg från likasinnade.
Kontroll och makt är inte något som bara finns. Det är något vi kan utmana. Men det kräver att vi är medvetna om hur det fungerar och vågar stå upp för en större mångfald av röster och idéer. Det är så vi kan påverka framtiden.