Att se de “osynliga” barnen

av Azita Miakhel

Som lärare (och annan personal i skolan) är det viktigt att vi uppmärksammar grupprelationer i klassrummet. Vi behöver vara extra observanta för tecken på utfrysning och kränkande behandling i klassrummet och i skolan.

Vad säger skollagen?

Skolverket skriver detta om kränkande behandling i skolan:
Diskriminering regleras i diskrimineringslagen. Förenklat är diskriminering att någon missgynnas eller kränks. Missgynnandet eller kränkningen ska ha sin grund i någon av de sju diskrimineringsgrunderna:

  • kön
  • könsöverskridande identitet eller uttryck
  • etnisk tillhörighetreligion eller annan trosuppfattning
  • funktionsnedsättning
  • sexuell läggning
  • ålder.

Förebyggande arbete

Ett sätt att förebygga mobbning i skola är att uppmärksamma barnens rätt utifrån ett världsperspektiv: FN och barnkonventionen. Barnen behöver tidigt lära sig om de grundläggande mänskliga rättigheterna och respekt för alla människors lika värde. Hela skolan kan må bra av att uppmärksamma olika FN dagar och andra dagar som tillägnas ömsesidig respekt människor emellan.

Ännu ett sätt är att ge eleverna själva redskap att agera mot kränkande behandling. Det kan vara i form av fadder-verksamhet där äldre barn socialiserar in de yngre barnen i skolans värdegrund (i fall där skolans värdegrund är synlig för alla som vistas i skolan).

Vuxna måste tydligt markera mot mobbning, utfrysning och trakasserier. Det räcker inte att bara luta sig mot en likabehandlingsplan och “åtgärda” ett problem efter att problemet uppstått. Vi behöver arbeta förebyggande mot all form av negativ särbehandling bland barn och ungdomar. 

På UNICEF hemsida finns det undervisningsmaterial som kan användas i skolan, i syfte att uppmärksamma barnens rättigheter.

Du kan ladda ner hela texten till Barnkonventionen här ?: Ladda ner folder

Du kanske också vill läsa