Detta inlägg kommer att beröra ett känsligt ämne: psykisk ohälsa med betoning på självskadebeteende och självmord.
På Folkhälsomyndighetens hemsida står det att år 2020 tog 1168 personer livet av sig I Sverige. 1168 liv som man kanske kunde ha räddat? Eller kanske inte? Det är försent nu och vi kommer aldrig att få svar på den frågan.
Häromdagen läste jag en artikel i Svt Nyheter om att psykisk ohälsa bland barn och ungdomar har ökat kraftigt i Sverige. Enligt källan syns det en dyster trend vad gäller ökningen av ätstörningar och suicidala försök bland barn och ungdomar. Läsningen gjorde ont i hela mig. Barn ska vara glada, livliga och busiga. De ska inte tänka på självmord.
I artikeln understryks att det finns ett samband mellan den ökande psykiska ohälsan bland barn och den rådande pandemin. Och det kan ligga en viss sanning i det. Folk är hemma mer under pandemin och konflikter inom familjen kan vara en av faktorerna till psykisk ohälsa hos barn.
Jag vill å andra sidan poängtera att Socialstyrelsen redan i april 2019 skrev om att antalet utskrivna antidepressiva mediciner har ökat bland barn. Så unga som tio åringar (!) får antidepressiva preparat.
Med andra ord psykisk ohälsa bland barn hade börjat öka redan innan pandemin bröt ut! Detta innebär att vi har vetat om att psykisk ohälsa bland barn stiger (i nästan 3 år!) men vi har gjort ytterst lite åt problemet.
När jag läste media och kommunikation, lärde vi oss att media uppmärksammar inte psykisk ohälsa därför att de tror att risken för självmord kan öka om man läser om det i tidningen (En slags tillgänglighetsheuristik).
Jag har ingen åsikt om detta, men däremot tänker jag att stigma, tabu och ignorering av psykisk ohälsa är inte en effektiv metod för att förebygga självskadebeteende.
Att se allvaret i ökningen av psykisk ohälsa bland barn tycker jag är ett första steg att närma sig problemet. Vi måste våga prata om det!. En tvååring må blunda och tro att objekt framför hen försvinner, men vuxna kan inte inbilla sig samma sak. Vi kan inte och får inte blunda. Det är dags att vuxenvärlden tar ett större grepp om problemet.
Globalt tycker jag att vi behöver minska sociala mediers stora inflytande i våra barns liv. Vi måste ställa högre krav på sociala medieföretagen. Facebook och Instagram har kritiserats för att deras forum skadar barn, ändå finns de kvar och fortsätter sina verksamheter som om ingenting har hänt.
Videon nedan berättar om hur Instagram använder sin plattform trots att företaget vet om att deras tjänster är skadlig för tonårsflickor:
Ställ krav på sociala mediekoncernen! Kräv på EU nivå om att sociala medier tar bort allt skadligt för barn och ungdomar.
Fixade vi GDPR lagen, fixar vi detta också.
Skolan behöver arbeta med att stärka barnens självkänsla. Ett förslag är att få med positiv psykologi och mindfulness på schemat. Epigenetik är ett tydligt exempel på att hjärnan och nervsystemet mår bra av fysisk aktivitet. I skolan behöver vi arbeta mer med rörelse och fysisk träning.
Vi behöver informera barn om vikten av kost och sömn samt stärka närvaron av psykolog, sjuksköterskor och kuratorer i skolan.
Vi behöver diskutera skamkänslor kopplade till psykisk ohälsa och lära våra barn att sätta ord på sina känslor och våga be om hjälp. Vågar vi prata om sex och porr (som Skolverket har som krav i skolan) borde vi kunna diskutera psykisk ohälsa.
Slutord
Detta inlägg tog mig tre dagar att skriva. Det är ett tungt ämne. Två personer som jag kände väl tog livet av sig inom loppet av tre år. Jag har fortfarande inte bearbetat sorgen efter dem.
Genom att skriva inlägget hoppas jag kunna hjälpa mig själv gå vidare samtidigt som jag hoppas att problemet uppmärksammas av de som kan påverka samhällsstrukturen.
Avslutningsvis vill jag skriva till dig som läser detta: Sänk kraven på dig själv. Du behöver inte vara bäst, snyggast och mest framgångsrik. Bara att du är människa gör att du duger som du är.
Källor:
Svt Nyheter: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/bris-1
Folkhälsomyndigheten: https://www.folkhalsomyndigheten.se/suicidprevention/statistik-om-suicid/
Socialstyrelsen: https://www.socialstyrelsen.se/om-socialstyrelsen/pressrum/press/allt-fler-far-antidepressiva-lakemedel/