Har du någonsin hört uttrycket: “What doesn’t kill you makes you stronger”?. Då ska du tänka om när det gäller stress. Här råder det istället: “What doesn’t kill you makes you crazy”.
Efter att ha läst detta inlägg, hoppas jag att du varvar ner och börjar inse allvaret med stress.
Vi lever i en: “I need it now!” – tid. Deadlines, ansvar, prioriteringar och mera deadlines. Alla vill ha allt på en och samma gång. Gärna tidigare om det går.
Vad är stress?
Stress är en automatisk reaktion i kroppens nervsystem som innebär att hjärnan ställer in sig på att kämpa mot eller fly från ett hot (kamp eller flykt reaktionen). När du får en stressreaktion utsöndras ämnen i blodet – såsom socker, adrenalin och kortisol.
När du ligger på stranden med en (alkoholfri-) drink i handen, är kortisolhalten låg. Det är därför du känner dig lugn och harmonisk. Vid stress stegrar kroppens kortisolnivå och vi andas snabbare och kortare, med känslor av ångest till följd.
Stress har följt med oss sedan vi levde i det vilda, men till skillnad från förr, kan vi inte fly från en stressig situation. Kroppen uppmanar oss: “Dags att springa iväg!”, hjärnan säger däremot “Gör du det får du ingen lön nästa månad!”.
Stress har en negativ påverkan på våra liv. Stress kan ge fysiska symtom såsom huvudvärk, matsmältningsproblem och sömnrubbningar.
Stress ger också emotionella, psykiska besvär som till exempel förvirring, aggressivitet, ångest och depression (bara att nämna några).
Långvarig stress kan leda till allvarligare sjukdomar som: hjärtproblem, högt blodtryck och nedsatt immunförsvar.
Långvariga psykologiska tillstånd orsakad av stress är: generaliserad ångestsyndrom, insomnia, depression, utmattningsdepression, utbrändhet.
Orsaker bakom stress:
Det som stressar en person, känns inte alls lika jobbig för en annan. Hur vi upplever stress har med våra tidigare erfarenheter och coping strategier (sätt att hantera stress på) att göra. Personligen blir jag inte stressad av att sätta betyg på 230 elever, men negativa vibbar kan lätt få mig ur balans och stressa sönder mig. Konstig eller hur?
Det som skapar stress kallas för stressorer. Nedan nämner jag några stressorer:
- Problem i personliga relationer och konflikter hemma
- Hög arbetsbelastning på jobbet, hemma eller i skolan
- För höga krav på sig själv
- Orimliga krav från andra
- Problem med hälsan
- Inget emotionellt stöd
När vet du att du är stressad?
- Hjärtat slår snabbare. Samma symtom som när du är förälskad, men det känns inte lika behagligt. Inga fjärilar i magen, utan mer känna sig illamående.
- Känslor av överväldigande. Småsaker kan upplevas enorma.
- Irritation, desorientering, aggressivitet
- Svårigheter att minnas saker. Du öppnar datorn, men glömmer bort vad du skulle söka efter. Personligen brukar jag glömma bort var jag har lagt min telefon och hittar den oftast i fickan.
- Nedstämdhet, hopplöshet
- Trötthet och avsaknad av energi (särskild på morgonen)
- Sömnsvårigheter
Hantera stress bättre:
- Angrip problemet och undvik grubbleri. Tankar som: “Jag har så mycket att göra… det ger mig ångest” gör dig omotiverad och du hamnar i offermentalitet.
“The time to relax is when you don’t have time for it.”
―Sydney J. Harris
- Ta hand om dig själv. Tyvärr när måsten blir för många, prokrastinerar vi vår egen hälsa. Vi tänker: “Jag hinner inte träna idag” eller: “Jag får bara äta snabbmat för jag hinner inte med riktig mat”. Det är NU! du behöver ta hand om dig mest. Annat kan vänta. Jorden går inte under för att du går till gymmet en timma.
- Umgås med personer du tycker om. Större delen av vuxenlivet spenderar vi på att umgås med människor vi inte har valt själva. Många är dessutom riktiga energitjuvar. Sakta ner och få energi från någon du tycker om ?.
- Läs inlägget om hur nyttig det är med kramar. Restriktionerna slopas om två dagar, så det blir fritt fram att kramas (fråga bara först).
- Be om hjälp. I vårt individualistiska kultur ställs alldeles för höga krav på den ensamma människan. Hade vi varit robotar hade vi inte haft känslor. Nu har vi känslor och för höga krav kan få oss att må dåligt. Så be om hjälp. De som tycker om dig kommer inte att säga nej.
- Min egen strategi vid stress är ganska enkel. Jag ställer mig frågan: ” Vad är det värsta som kan hända om jag inte blir klar i tid?“. Svaret på frågan ger mig bättre perspektiv på vad som är viktigast och vad som kan vänta.
- Lyssna gärna på genomgången om stress nedan.