Du blir inte attraktiv av att förringa andra

av Azita Miakhel

Belittling – en manipulativ strategi

Har du någonsin upplevt stolthet över något du har åstadkommit, för att sedan träffa på den där negativa personen som förringar dina resultat och ger dig en nedlåtande kommentar?

Om inte – hoppas jag att du aldrig får uppleva det. Det är inget kul, trust me.

Belittling, som översätts som “förringning/förminskning” är en manipulativ strategi som används av en del personer (oftast narcissister) för att få en annan att känna sig värdelös, tom, betydelselös och avvisad. 

Belittling innebär bland annat att personen skrattar åt dig, hånar dig, vänder andra mot dig eller överröstar dig när du försöker säga någonting. Det kan också uttrycka sig i subtila gester och kroppsspråk. Metoden används i syfte att lyfta sig själv och göra andra mindre.

Jag kommer att använda den engelska termen, belittling, för att lättare kunna sätta in det i rätt kontext. 

Vem använder metoden och varför?

Belittling används framförallt av emotionell skadade individer och bottnar i djup aggressivitet. Den obearbetade ilskan förskjuts till andra genom sarkasm, pikar och förringningar.

En slags försvarsmekanism, skulle Freud säga.

Metoden används för att få en människa att uppleva tvivel på sig själv, dra sig undan och ifrågasätta sin förmåga. 

Belittling är en manipulativ metod som används av en del människors i syfte att påverka “offret” mentalt. Förövaren skapar inte bara känslor av tvivel hos sitt offer, men också känslor av skuld och skam hos honom/henne.

Vad kan det bero på?

Att använda förminskning och belittling kan bero på många faktorer, men här listar jag upp några vanliga orsaker till att man manipulerar andra:

  • Obearbetade känslor av misslyckande, aggression och allmänt missnöje med livet kan göra att behovet av tävlande och självhävdelse blir enormt. Då individen inte tar tag i snöstormen inom sig, riktar man istället frustrationen på annat objekt – I detta fallet en annan person.
  • Avundsjuka kan verkligen ställa till det för många. När individen känner brister inom sig och tänker: “Jag borde…” istället för att “Jag är …”, kan det leda till känslor av avundsjuka gentemot personer som vi anser må bättre.
  • Osäkerhet och svag självkänsla. Det är sällan individer med stark självkänsla som använder förringning. Starka individer stärker andra, inte försvagar dem.
  • Ogillar dig – Ja ibland ogillar folk oss (hur det nu är möjligt kan man tänka) och då använder de olika metoder för att få oss att må dåligt. 
  • Bekräftelsebehov kan göra att man blir villig att skada andra psykiskt. Genom att hävda sig själv och trycka ner andra, får manipulatorn en ego-boost – en tillfällig lindring i sina smärtor.

Strategier för att hantera belittling

Du behöver synliggöra manipulationen och sedan hålla dig borta från personen. Som de säger: “You can’t teach old dogs new tricks”, vilket i sammanhanget innebär att du inte kan ändra vuxna människors vanor, tankesätt och beteenden (om inte du arbetar som professionell psykolog).

En del personer är dessutom ointresserade av att ändra beteende så varför lägga energi på att ens försöka?

Använd humor. Du behöver inte vara sarkastisk, men humor gör livet lättare att leva och håller negativa vibbar borta. 

Var ärlig och stå upp för dig själv. När du märker att du systematiskt blir manipulerad, säg ifrån. Var tydlig med vilka ord/beteenden du inte kan acceptera och sätt dina gränser tydlig!

Och ännu en gång: Håll dig borta från manipulativa människor!

Är du som jag en högkänslig person, kan du bli dränerad på energi om du tolererar systematiska pikar och kommentarer.

Tänk också på att inte lägga skulden på dig själv. Låt det rinna av dig och umgås med människor du tycker om.

Citatet nedan gillar jag verkligen:

“Let us not demeanor or belittle. Rather, let us be compassionate and encouraging,. We must be careful that we do not destroy another person’s confidence through careless words. or actions.”

— Thomas S. Monson

Du kanske också vill läsa