Ett autentiskt liv börjar här och nu

av Azita Miakhel

Det här inlägget tog lite längre tid att skriva än mina andra artiklar. Kanske beror det på skrivkramp? Kanske för att ämnet är tungt? Eller kanske för att jag analyserar utifrån olika teorier för att hitta nyanserna och fastnar i de olika perspektiven?

Jag vet inte. Hur som helst hoppas jag att artikeln blev bra och att DU tycker om den.

Varför må dåligt när vi har det så bra?

Jag har tidigare skrivit om den existentiella frågan: Varför må dåligt när vi har det så bra? – och tänkte fördjupa mig i ämnet igen.

Frågan är svårbesvarad, men nödvändigt att reflektera över. Alldeles för många människor lider av psykisk ohälsa i ett modernt och välutvecklat samhälle.

Vad som får oss att må dåligt kan skilja sig från person till person, men det finns en del generella orsaker som kan vara grogrund för frustration och nedstämdhet på en övergripande plan.

Här listar jag några av dessa. 

När vi jämför

En generell orsak till psykisk ohälsa och nedstämdhet kan vara den ständiga jämförelsen med andra. Vi tror att andras liv är bättre än vårt eget och att alla andra är mycket lyckligare än oss.

Samhället (och sociala medier) skriver manuset till våra liv och ger oss förslag på hur lycka bör se ut.

Ett exempel:

Jag har styrketränat i ett antal år och blir stolt över mig själv om jag lyfter 90kg i Sumo marklyft. Någon som jag känner på gymmet kanske ser 90kg i marklyft som ett stort skämt och kanske småhånar min stora prestation.

Anta nu att jag nöjer mig med mina 90kg och känner tacksamhet över min nya PR. Jag blir stolt över mig själv och blir glad (Duktig Azita).

Om jag däremot tänker: “90kg … big deal? Den unga tjejen lyfter 120!” (Loser liksom) – blir jag garanterat ledsen och nedstämd.

De som jämför sina liv med andra, blir aldrig riktigt nöjda med livet de lever. Man tänker: om jag hade den där kroppen, om jag hade hennes man, om jag hade många miljoner, om jag hade bott i hennes villa – skulle jag också vara lycklig.

Avundsjuka

Avundsjuka är en grundorsak till psykisk ohälsa. Om du medvetet förstör en annan människas liv därför att du är rädd för hans/hennes potential och vill konkurrera ut honom/henne (kosta vad det kostar), blir du övertygad inte lyckligare själv.

Skulle vi använda den energin som avundsjuka förbrukar till något kreativt, skulle vi bli mycket gladare.

Avundsjuka förstör våra relationer och leder till bitterhet.

Läs inlägget om: DEN JOBBIGA KÄNSLAN AV AVUNDSJUKA

Att vara autentisk

Nummer tre på listan är att vara autentisk, dvs att vara ärlig mot sig själv och mot andra. Att vara positiv är viktigt, men det ska inte gå till överdrift. De som förnekar sina negativa känslor och skäms för att visa sig sårbara, mår dåligt i tysthet när ingen ser på. 

Livet är fullt av hinder och problem. Det är genom problemlösning som vi upplever mening i tillvaron. Du får hemskt gärna göra positiva tolkningar av händelser i ditt liv, men förneka inte dina jobbigare känslor när de väl uppstår.

Även obehagliga känslor är en del av oss. Att förneka dessa är som att förneka en del av oss själva.

Vi må vara våra olika roller, men ingen kan bära en mask 24/7. Det är okej att vara sig själv.

Rädsla för obehagliga känslor

En del känslor kan upplevas som skrämmande så som rädsla, ångest, frustration och ilska. Vi lär oss tidigt att trycka ner våra negativa emotioner för att inte visa oss svaga och sårbara.

Känslor är feedback. Det är helt okej att känna dåliga känslor som nedstämdhet, ilska, frustration och obehag.

Jobbiga känslor är nödvändiga för vårt emotionella liv och psykologisk utveckling. Det viktiga är att ha förmågan att ge uttryck för sina negativa känslor på ett sunt/konstruktivt sätt.

Till exempel att bli arg är fullt normalt, men att slå någon eller kränka någon för att man är arg, är inte rätt/moraliskt.

Vi behöver hållbara strategier för att konstruktivt känna/hantera de jobbiga känslorna. Om våra jobbiga känslor går över styr, är det bara att ta ett steg tillbaka och låta sig själv komma i balans igen.

Känslor är vår bästa mentor. Lyssnar vi in vad dessa har att säga kan vi utveckla vårt välmående och bli psykisk starkare.

Att alltid ha rätt

En person som måste ha sista ordet och gör allt för att få sin vilja igenom, brister oftast i empati och förståelse av andras känslor.

Prestige är att vara prestigelös. Ödmjukhet framför kaxighet.

Att ständigt hävda sig och ha svar på alla livets frågor, dödar andras intresse för oss och ökar risken för att vi blir ensamma och isolerade.

När vi lär oss att se nyanserna i olika människor och situationer, blir det lättare att ta rationella beslut. Så våga erkänna fel och brister. Vi är trots allt bara människor.

Pengar, popularitet och framgång

Att mäta framgång med materiella ting kan garanterat få oss att må dåligt. Coco Chanel väskan definierar inte ens personlighet, inte heller hur många miljoner ett hus kostar. 

Att mäta lycka genom pengar kan distrahera oss från det som egentligen är viktig. Människans habegär slutar aldrig (Läs: Sätt en prislapp på den). Ju mer vi har, desto mera vill vi ha.

Den som har lärt sig att njuta av det enkla i livet, kan anpassa sig till olika situationer (även tuffare tider).

Det finns många berättelser om olyckliga livsöden där personer som hade allt, har avslutat sina liv. Läs bara om artisten Aviciis död. Han var ung, vacker, känd och rik.

En hemsk tragedi.

Slutord

Många människor passerar förbi oss under vår livstid, men de som får plats långt in i vår själ är de som har varit autentiska, genuina och snälla. 

En person som betedde sig elakt minns man med ångest, men de som kom in i våra liv med goda intentioner, minns man med kärlek och värme.

Att leva ett autentiskt liv är att bry sig om varandra. Att vara snäll, empatisk och hjälpsam mot andra, får oss själva må bra.

Det är genom våra relationer som meningen med livet skapas. Det är när vi gör en insats för mänskligheten som vi hittar oss själva.

Du kanske också vill läsa