Säger du nej (kan själv!) så är det bara att läsa något annat, annars ge mig en chans så övertygar jag varför jag är rätt person att skriva ditt nyårslöfte.
Jag är trots allt skolfröken.
Personligen har jag lite svårt med att upprätta nyårslöfte. Och helt ärligt har jag svårt för löften överhuvudtaget. Det borde heta nyårsprogression eller nyårs-få-se-hur-jag-lyckas-löftet.
Att lova känns så absolut och jag vill hellre leva i processen. Känns tryggare liksom.
Varje år upprepas hysterin kring det nya året. Som om livet saknar stress och måste kryddas med mer press på vad vi bör åstadkomma under det nya året.
Skynda! Nu jäklar … nu gäller det. Nytt år – ny jag. Nytt år – starkare jag. Nytt år – smalare jag. Beach 2023 here we come!
De flesta nyårslöften handlar om att jobba på det yttre. Att få en snyggare kropp – smalare midja, finare muskler så du ser bra ut i badkläderna på sommaren.
Om ditt nyårslöfte är att gymma och bli snyggare fysiskt läs förra årets blogginlägg om GRIT.
Läs detta inlägg bara om du vill prioritera din psykiska hälsa nästa år och alla år framöver.
Om jag får skriva löftet
Inför 2023 vill jag att ditt nyårslöfte ska handla om din psykiska hälsa. Starkare mental hälsa ger en kedja av positiva effekter på övriga områden av livet.
Ångestrelaterade sjukdomar ökar i samhället. Depression, utmattningssyndrom (utbrändhet) och insomnia är bara några exempel på psykiska besvär som fler och fler drabbas av.
Och det är inte bara vuxna som mår dåligt, men också barn och ungdomar. Läs mer om ökningen av psykisk ohälsa bland barn här.
För att bryta generationens förbannelse (med ökande psykisk ohälsa), måste vi vuxna arbeta med vår egen mentala hälsa först.
Flyger man och det blir nödlandning måste den vuxne sätta på sig sin egen mask först. På liknande sätt behöver vuxna ta hand om sig själva så vi kan ta hand om våra barn och ungdomar på bästa sättet.
Att uppnå framgång, få bättre disciplin och förverkliga våra drömmar, härstammar från ett starkt psyke. Inre tillfredsställelse och lugn är ovärderlig.
Det är vid uppbrottstillstånd som individen märker att ingenting är viktigare än den egna hälsan.
Vad ska du liksom göra med alla pengar i världen om du inte ens kan ta dig till någon affär för att handla?
Se över miljön du vistas i
Jag har under 2022 skrivit flera inlägg om vikten av en trygg, stimulerande miljö för vår personlig utveckling.
Titta runt och studera vilka individer du är omringad av i ditt vardagliga liv. Motiverar de dig? Inspirerar de dig? Älskar de dig villkorslös? Får du stöd och hjälp när du behöver det?
En av större anledningarna till psykisk ohälsa är svårigheten att uttrycka våra behov och känslor. Att systematiskt ignoreras och inte bli sedd/hörd kan i det långa loppet leda till traumatisering.
När svårigheter uppstår i vardagen behöver vi bearbeta problemet med hjälp av människorna i vår omedelbara närhet.
Grunden i att kunna fungera som människa är att vi känner oss trygga i våra relationer. Och trygghet skapas när de runtom oss visar förståelse, empati och inlevelse.
För att må bra, behöver våra känslor valideras och respekteras. Den som blir osynlig av omgivningen, bryts med stor sannolikhet ner mentalt!
När vi försöker uttrycka oss, men blir försummade, förskjuts våra behov ned i det undermedvetna och bildar en (stor) klump av självtvivel.
Konsekvensen av självtvivel blir sedan att vi drar oss undan för att prata om viktiga saker och isolerar oss hellre än att visa oss sårabara/svaga.
Som en tryckkokare blir det sedan svårare att hålla allt inom sig (luften måste bort). Antingen exploderar vi till följd av den överfulla innehållet eller vänds allting inåt och vi blir sjuka (t ex självskadebeteende, depression och utbrändhet).
Perfektion omväxlas med frihet
Vi lever i en värld där vi lär oss att perfektion är status quo för befrielse och frihet. Aldrig tidigare har vi haft ett samhälle där perfektionismen har varit så eftersträvansvärd som det är nu.
Vi tror när vi har den perfekta kroppen, perfekta jobbet de perfekta ungarna att vi blir lyckliga.
Men vad samhället inte berättar är att perfekt betyder mer stress. Perfektion leder till ångest och frustration.
Regelmässig önskan om perfektion kan resultera i psykisk ohälsa som tex ångestproblematik, tvångstankar/tvångshandlingar samt nedstämdhet och depression.
Nästa år – dra ner på pressen av att vara perfekt.
Bekväm i det obekväma – utvecklingspsykologi
Utvecklingspsykologins fader, Erik Eriksons analys av människans åtta åldrar ger oss en inblick i svårigheterna att acceptera förändringar.
Erikson menade att vi tar oss igenom åtta utvecklingsfaser i livet. Han kallade övergången från en utvecklingsfas till nästa för “krislösning”.
Krislösningen är en sorts konflikt som uppstår inom individen under varje utvecklingsstadium som han/hon måste lösa för att kunna gå vidare till nästa stadium med sund psykisk hälsa.
Ett exempel:
Vid utvecklingsfas nummer två när barnet ska bli blöjfri uppstår det en kris inom barnet. Det bekväma med att utföra sina behov i blöjan kommer i konflikt med omgivningens krav om att använda pottan.
Övergången mellan det bekväma och obekväma skapar en kris inom barnet som måste bemästras. Att ge upp det bekväma resulterar i utveckling där barnet utvecklar tillit till sin egna förmåga.
Ett barn som går länge med blöja och som inte tränas på att bli självständig får svårare med självkänslan senare i livet.
Varför jag tar exemplet med barns potträning här beror på att jag vill uppmärksamma människans ovilja till förändring.
Daglig negativitet kan bli en (o-) vana. Det obekväma blir bekvämt. Vi håller fast vid destruktivitet då vi är rädda för det okända – det obekväma.
Utveckling sker när vi vågar lämna vårt comfort zone och accepterar faktumet att misslyckande är en del av livet.
År 2023 våga lite mer. Att vara rädd för förändringar är normalt, men att leva i ständig rädsla tar bort livets glädje och skapar ångest.
Anknytningen eller kärlek
Om skillnaden mellan anknytning och kärlek har jag tidigare skrivit om. Ibland händer det att vi förväxlar kärlek med anknytning.
När en relation kommer spontan, och du mår bra av relationen, så vet du att det är rätt.
Tvinga därmed inte fram någonting under 2023.
Ibland är det okej att ge upp
Att kämpa för en sak som du tror på ger livet mening, men att ständig kämpa i motvind resulterar i psykisk ohälsa.
Det är inte optimalt att ta två steg framåt och knuffas tolv steg tillbaka. År 2023 bestäm dig för att lämna situationer och människor som inte bidrar till din personliga utveckling.
Jag tänker att hellre ensam än omringad av folk som stjäl vår innersta gnista och ljus. Det finns miljarder människor på jorden – du hittar säkert några du vibbar autentiskt med.
Bara våga att bryta de destruktiva relationerna.
Mindsetet
Ditt värde finns i att du är en människa. Det låter inte så lyxigt jag vet, men så är det. Du duger – därför att du är en livslevande varelse.
Jobbet, utbildningen, statusen är redskap som underlättar livet, men det är inte hela livet.
Spendera tid på det som ger energi och mening i tillvaron. Tiden är det mest värdefulla vi har. Slösa inte tiden på situationer och människor som inte vill dig väl.
År 2023 ge mer tid åt din passion och det du gillar att göra.
Småsaker ger livet mening
Psykisk (o) hälsa uppstår i vardagen. Hur kul är det att leva i misär varje dag och bara vänta på att få åka två veckor utomlands på semestern?
Om jag fick skriva ditt nyårslöfte, skulle jag vilja att du under 2023 checkade av punkterna på listan nedan:
- Hjälp någon utan att vilja ha någonting tillbaka. Bara sådär utan någon baktanke.
- Var uppmärksam på vad som kommer till dig naturligt. Det enkla är det mest värdefulla.
- Titta uppåt. Ja upp med huvudet och titta livet takt in i ögonen. Som Charlie Chaplin uttryckte det: “Hur ska du se några stjärnor om du ständigt tittar ner?”. God självkänsla är nyckeln till framgång.
- Var vaksam på hur din energinivå förändras när du befinner dig nära olika personer. Människor som dränerar dig på energi genom ältande och negativitet – håll dig borta från dem. Går det inte att bryta, lär dig strategier för att negativiteten inte tränger sig in i din själ.
- Meditera en stund dagligen. Andas in och andas ut och stirra bara. Om du tänker “Oj va tråkigt” då är du sannolikt en sådan som behöver meditationen mest.
- Pausa innan du agerar. Känn neutral när du inte kan känna lycka. Ta tag i snöbollen innan det blir lavin av den.
- Börja där du är och med det du har.
- Känn dina känslor men tänk på att känslor är feedback. Överanalyserande kan resultera i depression eller nedstämdhet. Ventilera dina tankar med en psykolog/terapeut om övertänkandet begränsar livet.
Slutord
Nu är ditt nyårslöfte färdigskrivet så varsågod.
Det är snart dags att välkomna det nya året med allt vad det har att erbjuda.
Gott nytt år från fröken Azita <3