Emellanåt känner vi alla ångest och oro. Enligt Folkhälsomyndigheten uppgav år 2020, 41 procent av befolkningen att de besväras av ängslan, oro eller ångest. Besvären är vanligare bland kvinnor då 49 procent anger att de upplever ångest och oro och bland män är det 33 procent.
Anledningen till att jag skriver om ångest siffror, är för att visa på hur vanligt det är med ångest. När vi upplever ångest, tror vi oftast att vi är unika i dessa känslor. Vi tror att det bara händer mig och ingen kan förstå mina känslor.
Precis som migrän kan drabba vissa men inte andra, gör ångesten det också.
Relax, du är inte konstig eller onormal bara för att din kropp reagerar på intensiv stress och oro.
Förstå din ångest
Ångest och rädsla är en naturlig reaktion vid hotande fara och har en viktig funktion för vår överlevnad. Vid ångest aktiveras försvarsreaktioner och beredskapen i kroppen höjs. Alarmreaktionen styrs av det autonoma nervsystemet som normalt inte går att kontrollera med viljan. Man kan känna sig ängslig och orolig, få hjärtklappning, svettas, må illa och få svårt att andas. Ångesten är ofarlig, men den kan kännas läskig
Men (!) ångest kan ibland växa sig så stor att den istället för att skydda oss, begränsar oss, förlamar oss och påverkar vårt liv negativt.
Negativa känslor såsom intensiv stress, oro eller ångest kan dyka plötsligt upp och få individen ur balans. Beroende på graden av sårbarhet (till exempel genetisk sårbarhet och/eller coping strategier) hos individen, kan vi reagera olika starkt på ångest.
Några strategier för att hantera ångest
Ångest går inte att bota, men den kan förebyggas eller lindras. Om ångesten har tagit över och begränsar livet, är det viktigt att rådgöra med läkare och få medicin. Vid mildare form av ångest kan tipsen nedan vara till hjälp. Strategierna används av terapeuter och inom Dialektiskt beteendeterapi.
- Byt miljö: Gå ut en sväng och ta frisk luft. Orkar du inte gå ut, byt rum. Promenad ute genom medveten närvaro lugnar ner nerverna och tankarna blir lugnare.
- Spring eller jogga: 45 minuters löpning kan utsöndra endorfiner som motsvarar 10 milligram morfin. Löpning förebygger också inflammation och depression samt dämpar stress och oro.
- Stretcha: Kroppen blir spänd när vi upplever starka negativa känslor. När du stretchar, får du bort fokuset från det negativa och blir mer medveten om kroppen.
- Ta ett bad: Varmt lugnande bad gärna med dofter du gillar, lugnar ner det intensiva tempot i hjärnan.
- Aktivera ögonen: Titta på bilder av någon du älskar. Jag brukar blunda och föreställa mig ett vackert leende.
- Empatiskt samtal: Prata positiv till dig själv och beröm någonting bra som du har gjort.
- Andningen: Andas långsamt och lugnt.
- Hjälp någon: För att få bort fokuset från det negativa, gör en god gärning. När vi hjälper andra människor blir de glada och deras glädje gör oss glada.
Vi lever i en tid där vi ständigt uppmuntras till att vara någon annan än oss själva. Normerna talar om för oss att vi inte ska uttrycka våra känslor och ska passa in i olika mallar. Glöm inte att det är okej att känna positiva känslor men också negativa. Sträva inte efter att ta bort dina negativa känslor, lär dig istället att bli vän med dem.