Jakten på lycka gör oss olyckliga

av Azita Miakhel

Det är en kall vinterdag och solens strålar (trots kylan) inger känslor av välbehag. Ingenting särskilt har hänt, men när jag står på altanen med chokladkoppen i handen, känner jag mig levande.

Är det här lycka? – Tänker jag för mig själv. Jag Googlar på ordet lycka och får på Wikipedia fram: Lycka är en känsla av välbehag. Lycka är ett belöningssystem som används för att premiera ett leverne i vilket våra behov tillgodoses.

Wikipedia är ingen källa jag brukar rekommendera mina elever när de skriver arbeten, men idag fick den duga.

När jag var 17 år, hade jag precis fått min första mobiltelefon, en Ericsson. Den saknade Internet och man kunde bara ringa med den. Tänk lyckan när SMS funktionen skapades i telefonen något år efter. Wow liksom. Vilken lyx.

När jag tänker tillbaka på min tonårstid, blir jag tacksam över att tillgången till Internet var begränsad. Information och kunskap hittade jag på biblioteket. Ja, jag älskade sitta på Stadsbiblioteket i Göteborg och vara omringad av böcker. Den känslan och det lugnet var härligt.

Under tonårsperioden hanterade jag nedstämdhet och besvikelse på annat sätt. Om jag hade en dålig dag, var det bara att vara ledsen och hoppas på en bättre dag dagen efter.

Den möjligheten att vara i känslan har minimerats för nya generationer tack vore vår ständiga Internetuppkoppling. Dagens 17 åring som har en dålig dag, loggar in på sociala medier och ser alla lyckliga bilder och inlägg på människor. När hon då sitter i soffan och är nedstämd, blir hon ännu mera ledsen efter att ha surrfat runt bland alla “perfekta” människor.

Nu är hon inte bara nedstämd, men också full av tvivel på sig själv. Hon tänker: “jag är en loser som sitter här och inte gör något med mitt liv”. Och nu är det inte bara dubbelångest, men också känslor av nedvärdering och skam gör sig uppenbara.

Vi moderna människor behöver lära oss är att acceptera våra negativa känslor och inte anstränga oss så hård för att bli av med emotioner som vi upplever som obehagliga.

Försök till att undgå smärta, skapar mer smärta. Som Alan Watts uttryckte det: ”accepterandet av negativa erfarenheter är en positiv erfarenhet”. Detta kallas inom psykologin och filosofin för ”tvärtomregeln”. Ju mer du vill något desto mindre blir chansen att få den.

När du desperat försöker vara snygg och sexig ökar sannolikheten att du känner du dig ful och otillräcklig istället. 

Tänk om vi lärde oss att bara leva och finnas till. Oavsett vilken teori om lycka jag än har studerat, landar varenda teori i vikten av att acceptera sig själv till fullo och vara närvarande i nuet.

Att reflektera över livet behöver vi emellanåt göra, men den ständiga jakten på lycka och välbehag kan ge den motsatta effekten.

Filosofen Albert Camus förenklar den svåra, komplexa frågan om mening och lycka: “You will never be happy if you continue to search for what happiness consists of. You will never live if you are looking for the meaning of life”.

Vi undviker ”obehagliga” känslor och strävar efter lyckorus. Snabba, tidsbesparande och kvicka euforiliknande lyckokänslor, men om vi omfamnar våra jobbigare känslor, upptäcker vi att dessa fungerar som kompass i vårt vilsna liv.

  • Rädslor gör oss starkare.
  • Ångesten gör oss mer alerta och vaksamma.
  • Nedstämdhet leder till bättre uppskattning av glädje.

Nu kommer jag att låta dramatiskt, men såhär är det: Vi kommer att dö en dag.

Fokusera på rätt saker, följ den inre rösten och bry dig inte om vad andra säger. Se livet i ögonen och säg ”Bring it on. Im ready!”. Bekymmer är en del av livet.

Vårt främsta mål i livet ska inte vara att fly undan problem och svårigheter. Som talesättet lyder: ”Hur du än vänder dig så har du alltid rumpan bak.” (sorry för att jag skrev ordet rumpa).  

Var bekväm med att vara annorlunda. Det är okej att inte passa in i någon box och vara en drömmare. Dröm om en finare, mjukare, snällare värld och bidra i den mån du kan till att skapa en bättre jord åt oss.

Att vara omtänksam kostar ingenting och kan betyda mycket för någon där ute. När du söker svar på meningen med livet, men inte hittar något, sluta för ett ögonblick att fråga och bara gör en osjälvisk gärning för någon annan.

Positiva emotioner skapas genom att göra positiva handlingar. En slags självuppfyllande profetia. Le mot livet och livet kommer att le mot dig tillbaka.

Avslutar detta blogginlägg med citat av Carl Rogers:

The strongest force in our universe is not overriding power, but love.

Carl Rogers

Du kanske också vill läsa