Livets mening sitter i huvudet

av Azita Miakhel

Vi människor är mer lika än olika. Vi vill gärna tro att mina högskolepoäng gör mig mer speciell, eller att mina dyra prylar och högre social status gör mig till en mer eftertraktad person, men i grund och botten känner vi alla osäkerhet inför livet och dess utmaningar.

Vi söker efter mening i livet och frågar oss ofta:

  • Varför händer detta mig?
  • Vad kommer att hända härnäst?
  • När får jag min chans i livet?
  • Varför just jag känner såhär?

Det är helt okej att inte veta. Det är också okej att vara orolig för framtiden och det är okej att det emellanåt känns osäkert.

Jag har tidigare bloggat om Stoicitisk psykologi som är inspirerad av det filosofiska tänket om medveten närvaro. Modern psykologi, där mindfulness är en viktig del av, är djupt inspirerad av de gamla stoicistiska tänkarna; bland andra Kierkegaard och Seneca (i skrivande stund är jag småbesatt av Seneca).

Sökande efter mening

Jag kommer att skriva flera inlägg (i framtiden) om den stoicistiska psykologin, men just nu sammanfattar jag kärnan av teorin för att ge en helhetsbild av hur den förklarar människans meningssökande med livet.

Den stoicistiska teorin menar att livet har svårigheter, men det gäller att växa trots svårigheterna (läs inlägget om Kärlek och hopp).

Här är ett exempel: En boxare som får slag här och där under sina matcher, slutar inte sin sport för att det gjorde ont. Han kommer tillbaka när smärtan är borta, bättre utrustad och bättre tränad.

Ett eget exempel:

När jag började med styrketräning för sex år sedan, tränade jag för hård och fel, vilket gjorde att jag flera gånger skadade knä och rygg (tur att det inte blev allvarligare skador). Med tiden har jag lärt mig att använda lyftarbälte ta på mig knäskydd när jag lyfter och inte vara envis i att lyfta tyngre än min kropp klarar av.

Trots skadorna har en sak varit säker för mig: Att inte ge upp. Stoikerna menar att vi emellanåt faller, men om vi väljer att ligga kvar på marken eller resa oss upp och fortsätta matchen, hänger bara på oss själva – och det är bara att resa sig upp! ALLTID!

Hur ser lycka ut?

Vi har en tendens att sträva efter fullskalig lycka där vi har målat upp en perfekt bild av hur lycka ska se ut och kännas.

Många av oss definierar lycka som tillstånd som är bekymmersfritt där vi skrattar och har kul. Vi blandar ihop eufori, extas och glädje med lycka.

Lycka bör vara större än en bild

Men lycka är inte bara korta stunder av eufori och extas. Lycka är när vardagen fungerar utan psykosomatiska besvär och ångest. Lycka är när du är lugn i själen och vågar leva i stunden.

Den stoicistiska psykologin berättar om lycka som en triangel med tre viktiga delar: 

  • Medveten närvaro – Att vara närvarande i vardagen med alla sina sinnen.
  • Bli bättre version av sig själv – Att sträva efter att få bättre självförtroende och bättre självkänsla. Fokusera inte på det du inte kan kontrollera utan på det du kan påverka.
  • Ta ansvar – Att inte spela offer och skylla ifrån sig. Andra människor kan påverka vårt liv, men vi har trots allt en fri vilja.

För att lyckans triangel ska kunna fungera, behöver vi ha följande fyra aspekter:

  1. Visdom – Att lära oss nytt.
  2. Empati – Att vara snäll och förstående mot oss själva och mot andra.
  3. Mod – Att inte ge vika för svårigheter, utan våga möta problem.
  4. Karaktär – Vi gillar personer som har självdisciplin och självkontroll och som är stabila. 

Stoicismen menar vidare att vi inte ska älta det förflutna. Att kämpa mot det som redan har hänt gör oss ilskna och arga. Vi får fokusera på det som står oss närmast och sluta försöka kontrollera det som inte går att kontrollera.

Våga älska

Livet blir mer meningsfullt, enligt Stoikerna, när vi visar tacksamhet för människor som finns i vårt liv. Vi ska inte ta för givet de som ger oss positiva vibbar och gör livet enklare att leva. Vi bör vara omringade av människor som gör oss till bättre version av oss själva.

Stoikerna förespråkar karaktär där individen vänder inte kappan efter vinden utan vågar stå för sina visioner, principer, idéer och känslor. Att ena dagen visa kärlek och andra dagen visa sig kall är inget för Stoikerna.

Tyvärr händer det alltför ofta att människor ändrar sina grundläggande principer för att passa in i stundens krav.

Var den du är och stå för dina känslor. Lev som du lär och Walk The Talk.

Det hjälper inte att grubbla

Varje dag som passerar kommer inte tillbaka (jag vet att du vet det). Lär dig att leva i nuet och låt varje dag räknas in i livet. Varför påskynda livet för att vi är så ivriga över vad som kommer att hända i framtiden?

Våga älska människor, platser, konst och natur. Kärleken (trots att den emellanåt krossar våra hjärtan) ger livet mening. Läs mer om lycka på “Jakten på lycka gör oss olyckliga“.

Fördjupning – YouTube video om Stoicism

Du kanske också vill läsa