Pengar, gåvor, psykisk ohälsa – socker träffar

av Azita Miakhel

I detta blogginlägg ger jag mig in i ett känsligt ämne då jag är trött på att vissa trender från andra länder tar fotfäste hos oss och kan bli skadliga för barn och ungdomar.

Jag lade upp en video om detta ämne på TikTok, men jag fick en del negativa kommentarer så jag blev tvungen att radera bort videon.

Men! bara för att vissa områden är känsliga att lyfta, kan dessa inte ignoreras.

Problem är till för att lösas.

Så här gör jag ett försök till att berätta om sugardejting kopplat till psykisk ohälsa som kan uppstå hos personen som tvingas/tvingar sig själv in i ett kontrakt-förhållande.

Sugardaddyn i Värmland

För några dagar sedan läste jag på SVT Nyheter om en man som lurade till sig unga kvinnor via en sugardejting-sajt och våldtog dem.

Nyheten väckte många frågor hos mig:

  • Varför väljer unga tjejer att dejta äldre män för pengar?
  • Borde inte sugardejting vara förbjuden?
  • Hur påverkas de unga kvinnornas psykiska hälsa av sugardejtandet?

Såhär löd nyhetens ingress:

Han lockade med resor utomlands, ett liv i lyx, skönhetsoperationer och ersättning på 20 000 i månaden. Kvinnorna trodde att de fått kontakt med en framgångsrik advokat på en sugardejting-sajt, men mannen visade sig vara en storbedragare som lurat kvinnor i årtionden.

En förklaring av begreppet sugardejting

Jag Googlade på: “Vad är sugar daddy” och fick svar från flera håll. Eftersom förklaringen av begreppet var likande i de flesta sidor jag sökte på, nöjer jag mig med Wikipedias engelska förklaring (översatt till svenska):

Sockerdejting, även kallat sugaring, är ett romantiskt, sexuellt förhållande mellan en äldre rik person och en yngre person.

Betalning kan tas emot i form av pengar, gåvor som designvaror, smycken, support eller andra materiella förmåner i utbyte mot sällskap eller en dejtingliknande relation.

Hoppas jag inte är alltför provocerande när jag här också definierar prostitution:

När minst två parter köper eller säljer sexuella tjänster mot ersättning (vanligen ekonomisk); vilken utgör en förutsättning för den sexuella tjänsten (SOU 1995:15). I Sverige är köp av sexuell tjänst förbjudet, men inte försäljning av sexuella tjänster.

Nu blir jag förvirrad. Är sugardejting prostitution eller är det inte prostitution?

Någon får gärna förtydliga skillnaderna mellan dessa två skrivelser (om det finns några), då jag tolkar båda definitionerna som likadant.

Den enda skillnaden jag uppmärksammar är att i förklaringen av sugardejting står det “förhållande mot ersättning eller gåvor” medan prostitution förklaras som enbart köp/sälj av sexuella tjänster.

Så när en 18 årig tjej har ett “förhållande” med mycket äldre man mot betalning – vad tror vi de gör?

Kliar varandra på ryggen? Läser böcker och har djupa diskussioner?

Nope! Vi vet mycket väl vad som förväntas av den som säljer tjänsten. Naivt att tro att de som har sockerföräldrar (jag gillar att hitta på egna ord) har rättigheter som inte prostituerade har.

Personligen har jag svårt att tro att någon ger bort pengar utan att vilja ha “sockret” i gengäld. Om sugardaddyn är enbart intresserad av sällskap, kan väl han gå med i någon förening – varför jaga just unga tjejer?

Går det att förklara sugardejting psykologiskt?

Ja det tycker jag. Det finns flera psykologiska analysmodeller som kan användas för att förstå sugardejting.

Här väljer jag att applicera ett par socialpsykologiska teorier på sugardejting. Att äldre personer väljer att dejta tonåringar i utbyte av pengar, anser jag bero på flera faktorer, men framförallt tycker jag att det handlar om maktutövning genom objektifiering av offret (tycka vad man vill, men för mig är dom offer).

Låt mig definiera och analysera.

Vad är makt?

Genom makt kontrolleras andras handlingar, förmåga, mål och behov. Det krävs minst två personer för att makt ska kunna manifesteras.

Värd att notera är att makt utövas inte bara genom våld. Om någon ska kunna styra över någon annan, måste den styrda acceptera medvillig eller motvilligt att bli kontrollerad.

Medvillig accepterande av makt är till exempel att vi får ett nytt jobb och med det skriver ett kontrakt på att lyda chefen eller organisationen.

Motvillig accepterande av makt innebär att en person befinner sig i en utsatt situation så denne går med på att bli styrd/kontrollerad för att något av personens grundläggande behov kan vara hotat.

Ungdomar som går med på sugardejting gör det med stor sannolikhet för att få pengar.

I utbyte av pengar/gåvor låter unga tjejer sugardaddys att kontrollera och objektifiera dem.

Den rika sugardaddyn kontrollerar därmed ungdomens kropp och visar upp henne som sin trofé.

För sugardaddyn som “äger” ungdomen (även om ägandet sker under en viss tid) handlar det om att få känna adrenalinkicken som känslan av makt och kontroll ger.

Objektifiering – socialpsykologiskt

Objektifiering handlar om att en person används som ett objekt eller ett verktyg snarare än som en individ med känslor, tankar och rättigheter.

Genom objektifiering begränsas individens personlighet och viktiga delar av individens identitet ignoreras; så som intellekt, förmågor och andra egenskaper som inte är fysiska.

Vid prostitution används offrets kropp som ett objekt. Vid sugardejting används offrets kropp som ett objekt.

Psykisk ohälsa

De unga kvinnorna som hade blivit våldtagna av sugardaddyn i Värmland har blivit traumatiserade (enligt artiklarna på Svt).

Psykisk ohälsa kan medfölja samtidigt eller senare om/när en individ tvingar sig själv in i ett förhållande. Att hyra ut sig själv kan hos offret leda till:

  • Försämrad självkänsla
  • Ångest
  • Känslor av skuld och skam
  • Depression
  • Ptsd
  • Svårigheter med tillit till andra
  • Svårigheter med tillit till sig själv
  • Relationsproblem
  • Förvrängd syn på samlevnad och sexualitet

Slutord

På TikTok lägger många unga kvinnor videoklipp på dyra prylar och resor och de skryter med att deras sugardaddys har spenderat pengar på dem.

Det finns till och med en sång om “Sugar daddy” som våra barn går runt och mimar på …

He love me, he give me all his money

That Gucci, Prada comfy

My sugar daddy 

He love me, he put no one above me …

Unga tjejer som ser lyxiga prylar på sociala medier blir triggade och inspirerade. Det blir det absolut enklaste sättet att få uppleva lyxen i tonåren.

Varför anstränga sig när det räcker med att dejta någon som man egentligen inte skulle vilja umgås med och tjäna pengar på det.

Den romantiserade bilden av sugardejtandet är en stilig äldre man med stora förmögenheter.

Vem skulle inte vilja dejta Johnny Depp och George Clooney liksom?

Kärlek kostar inte pengar. Kärlek ska inte kosta pengar.

Att tvinga sig själv in i ett förhållande är dömd till att leda till psykisk ohälsa.

Vuxna har ett ansvar att stärka ungdomars självkänsla i den grad att dessa väljer hederliga vägar för att skaffa pengar.

När jag var 19 år, jobbade jag helger och vissa kvällar hos en rullstolsbunden kvinna som tillät oss inte att använda plasthandskar när vi torkade/tvättade hennes privata delar.

Var det jobbigt att arbeta hos den kvinnan? Ja.

Ångrar jag att jag valde att arbeta hos henne i flera år? Nej. Jag ångrar absolut inte det.

Det är genom erfarenheter (roliga som tuffa) som vi kommer i kontakt med vår autentiska jag och hittar meningen med livet.

Så – Låt oss hjälpa våra ungdomar med att stå på sina ben och inte skämmas för att arbeta.

Statens ansvar här är att genom lagstiftning stärka skyddet för unga kvinnor så inte fler faller offer för predatorer som den i Värmland.


Titta också på nyhetsinslag om sugardejting där flera sakkunniga personer diskuterar ämnet.


Källor: Definitionen av de socialpsykologiska begreppen är hämtade från boken “Samspel i grupp”.

Analysen är min egen.

Foto: Oscar Keys

Du kanske också vill läsa