I huvudet på en perfektionist

av Azita Miakhel

Den som besöker min sida vet nu vid det laget att jag skriver om vardagens små/stora händelser som antingen försvårar livet eller gör det roligare att leva. Ikväll skriver jag om perfektionism.

Vad är perfektionism?

Perfektionism är en personlighetsegenskap där individen vill vara fullständigt felfri. En perfektionist har orealistiska förväntningar på sig själv och på sin omgivning.

Rädslan att göra fel kan hos individen skapa behov av egenkontroll men också önskan om att utöva kontroll på andra. Det finns ett missförstånd som antyder att perfektionister har läget under kontroll och är produktiva. Men en person som strävar efter perfektion blir oftast mer stressad och uppnår i lägre utsträckning sina mål än icke- perfektionister.

It makes sense eftersom all energi går åt att prestera på topp, vilken ökar risken för prokrastinering där saker och ting skjuts på eller inte alls blir gjorda.

Regelmässig önskan om perfektion kan resultera i psykisk ohälsa som tex ångestproblematik, tvångstankar/tvångshandlingar samt nedstämdhet och depression.

Tecken på perfektionism:

  • Orealistiska krav på sig själv – Till exempel att vara sönderstressad men inte be om hjälp.
  • Allt eller inget – Till exempel att ge upp styrketräningen för att du har inte lyckats lyfta 100 kg i marklyft.
  • Låg självkänsla – Personer med hög självkänsla klappar sig själva på axeln när de har gjort något bra. Perfektionisten däremot blir aldrig nöjd, vilket leder till känslor av tvivel hos personen.
  • Att bli defensiva – produktiva personer uppskattar konstruktiv kritik, men för perfektionister kan kritik upplevas som skrämmande. De kan ta minsta kritik personlig och må dålig på grund av den.

Vad orsakar perfektionism?

Perfektionism skapas i barndomen. Föräldrarnas orealistiska förväntningar och krav samt bristen på villkorslös kärlek kan skapa tvivel hos barnet.

Ju mer barnet utsätts för press och kritik, desto mer tvingar barnet sig själv att prestera hårdare. Den hårda prestationen leder tyvärr inte till att barnet förbättrar sig, utan han/hon kan låsa sig och tappa intresset helt.

Jämförelse är ett problem

Om föräldrar jämför sina barn med hens syskon eller kusiner kan detta leda till sämre självkänsla hos barnet. Den dåliga självkänslan kan leda till brist på självförtroende och barnet blir allt mindre nöjd med egna prestationer.

Barnet utvecklar vidare rädsla för att göra fel och misslyckas, vilket kan skapa enorm ångest vid utförandet av uppgifter och liknande.

Bemöta en perfektionist – barn eller vuxen

Om de perfektionistiska tendenserna hindrar individen att leva normalt och interagera med andra människor, är det viktigt med terapi. Ju tidigare desto bättre, då risken för att utveckla andra psykiska besvär är stort hos perfektionisten – till exempel OCD och GAD.

Och empati

Individer som uppvisar perfektionism har stort behov av villkorslös kärlek där personen bör övertygas om att det är personen som är älskad och inte hans/hennes ansträngningar.

Vi använder oftast positiv förstärkning när vi vill uppmuntra önskvärda beteenden och minimera oönskade beteenden, men när det gäller perfektionister är det viktigt att människan lyfts och uppmuntras och inte personens prestation.

Läs om inlärningspsykologi på: HJÄLPLÖSHETEN – ETT INLÄRT TANKEMÖNSTER

Du kanske också vill läsa