Självuppfyllande profetia är en socialpsykologisk term som beskriver att våra förväntningar på oss själva och andra tenderar att bli sanna. Till exempel: du möter ditt barn varje dag med förväntningen att han/hon är slapp och there you go – du kommer garanterat att uppfostra en slacker.
Vi påverkas av andras förväntningar, särskild de personer som står oss nära så som: föräldrar, andra familjemedlemmar, vänner och lärare (Läs inlägget om: POSITIVA FÖRVÄNTNINGAR PÅ “SLÖA” BARN).
Vi människor påverkas i hög grad av andra människors sinnesstämning, handlingar och beteenden. Spegeljaget inom det socialpsykologiska perspektivet innebär att vi speglar oss själva i andras uppfattningar om oss. Jag tittar på dig och får min egen självbild bekräftad: “Är jag okej? Gör jag rätt? Är jag rätt? Är jag älskvärd? Är jag duktig? Ser jag bra ut?“.
Din respons stärker min självbild eller försvagar den. Gå runt och tro att jag är en snäll person och jag blir den snällaste du har mött. Mina sinnen registrerar dina sinnesintryck och kroppsspråk långt innan du uttrycker dig verbalt.
Andras tankar, känslor, beteenden och handlingar gentemot oss, förstärker vår egna tro om oss själva (eller försvagar den). Vår tro om oss själva, påverkar andras tro och uppfattningar om oss.
Som i en cirkel, går det hela runt runt. Ju yngre vi är, desto större påverkas vi av omgivningens förväntningar
Jag sätter in det i en socialpsykologisk kontext
Robert Rosenthal visade 1968 med ett berömt försök hur starkt vi påverkas av våra egna och andras förväntningar. Rosenthaleffekten fick sitt namn efter ett socialpsykologiskt experiment kring förväntningar som gjordes av Robert Rosenthal och hans forskarteam:
Lärare i en grundskola i Kalifornien fick veta att vissa av deras elever kunde förutses göra stora framsteg under läsåret. Lärarna hade fått ett test som de gav till eleverna och som sedan rättades på universitetet. Där plockade forskarna slumpvis fram vissa elever och sa till grundskolelärarna att just dessa skulle göra framsteg, utan att det fanns något underlag för detta.
Senare under läsåret testades skolbarnen flera gånger av forskarna. Det märkvärdiga var att de elever som lärarna trodde skulle bli duktigare också blev det!
Läs analysen av experimentet på: höga förväntningar på slöa barn
Förväntningar på gott och ont
Förväntningarna fungerar åt båda hållen. Negativa förväntningar blir också självuppfyllande profetior!
Vi människor påverkas av samhällets förväntningar. När en grupp av människor får olika sociala stämpel, kan dessa grupper spegla förväntningarna så de blir sanna. Sätt in barnen i olika kategorier där den en kategorin uppfattas av samhället som oönskade, slöa och med potential att bli kriminella – och VOILA! Samhället kommer att få se sina förväntningar bli sanna.
Kärlek, mera kärlek
När Astrid Lindgren uttryckte: “Ge barnen kärlek, mera kärlek och ännu mera kärlek, så kommer folkvettet av sig själv.” – syftade hon på självuppfyllande profetia.
Barn som blir bemötta med respekt, kärlek och omtanke, växer upp med förmågan att ge respekt, kärlek och omtanke tillbaka.
Det finns ett annat berömt citat (lite läskigt) som menar på att:
The Child Who is Not Embraced by the Village Will Burn it Down to Feel its Warmth.
Läraren
I mitt arbete som lärare ser jag dagligen bevis på att realistiska-/höga förväntningar på ungdomar gör skillnad. Jag har mött elever som har saknat självtillit i sina studier, men efter en del uppmuntran, vägledning och guidning har åstadkommit toppresultat.
För någon vecka sedan satt jag med en elev och sa till honom att han gjorde utmärkt ifrån sig på seminariet och jag var helt övertygad om att det kommande provet skulle gå jättebra.
Bara ett par meningar av uppmuntran och eleven presterade grymtbra på provet!
Du kan inte fejka förväntningar
En sak som är viktig i sammanhanget är att du inte kan lura dig själv och andra om dina förväntningar. Ler du stort och talar högt och tydligt om dina höga förväntningar på barn/ungdomar, medan i ditt bakhuvud skriker du: “odugliga, lata, omotiverade, okunniga … ” – kommer du inte att se någon spegla i dina påhittade höga förväntningar.
Fejkade (höga-) förväntningar resulterar i förvirring och frustration hos mottagaren. Dina ord matchar liksom inte din energi.
Det handlar om att tro och verkligen tro på andras godhet, deras förmåga och unika potential. Vill vi förändra världen till det bättre, behöver vi först själva tro på det vi lär ut.