Skuldkänslor – Nödvändiga eller Onödiga?

av Azita Miakhel

Skuld är negativa utvärderingar av jaget som hos individen uppenbarar sig genom andra känslor som ångest, skam, nedvärdering och misslyckande.

Skuld är en känsla som dyker upp hos individen när hon har gjort något fel avsiktligt eller oavsiktligt. 

Att känna skuld är mänskligt. Det kan vara bra att vi får skuldkänslor då dessa känslor hjälper oss att förändras och göra bättre val i framtiden.

Det som bl.a. skiljer en psykisk frisk person från en psykisk sjuk är förmågan att känna skuld. Individer som lider av psykopati och narcissistisk personlighetsstörning saknar förmågan att känna skuld och empati.

Varför känner vi skuld?

Utan förmågan att känna skuld kan inte våra relationer fungera. Vi säger förlåt när vi upptäcker att vi har gjort fel och att bli förlåten stärker våra mänskliga band (förhoppningsvis).

Enligt inlärningspsykologin är skuldkänslor betingade, dvs inlärda. Det är vid fem års åldern som känslor av etik och moral börjar utvecklas hos barn.

Innan fem års åldern är barnet självcentrerat och tänker inte på konsekvenserna av sina handlingar (till exempel barnet som ligger på golvet i matbutiken och ställer till en drama för att han inte får köpa godis).

Inlärningsteorin menar vidare att faktorer som religion, moral och värderingar lär oss att känna skuldkänslor.

Ju starkare påtryckningar från omgivningen om att någonting är dåligt, desto större känsla av skuld kan individen känna. Vi lär oss vad som är rätt och fel beteende genom positiv och negativ förtärkning. Även bestraffning som metod lär oss att känna skuld och skam.

Sigmund Freud, psykoanalysens fader, menade att inom oss finns det tre olika delar som är i ständig konflikt med varandra: detet (våra drifter och impulser), Jaget (vår konsekvenstänk) och överjaget (vårt samvete och moral).

Enligt Freud vill vi leva ut vår lustar, men samvetet och moralen sätter stopp för det. Psykisk ohälsa uppstår enligt det psykodynamiska perspektivet när människan trycker undan sina önskningar för att anpassa sig till omvärldens etik och moral. Här kommer ett exempel:

Du är attraherad av en person som du egentligen inte borde känna attraktion till. Driften (detet) tar över och du “råkar ?” kyssa personen (jaget lyckades inte tänka på konsekvenserna).

Dagen efter får du skuldkänslor eftersom du anser att det du gjorde var omoraliskt, oetiskt och fel (överjaget tar över). Är skuldkänslorna för starka, tar ångesten över och individen kan få självdestruktiva tankar och beteenden.

Och voilà, till följd av skuldkänslorna kommer sömnlösa nätter med grubblerier och ältande.

Fysiska symtom vid skuldkänslor:

Man kanske inte tror att skuldkänslor ska få kroppen att må dåligt, men tänk på att en människa är en enhet. Våra tankar, känslor och beteenden påverkar varandra ständigt. De vanligaste psykiska symtomen av skuldkänslor:

  • Sömnsvårigheter
  • Problem med magen och matsmältningen
  • Muskelspänning
  • Huvudvärk
  • Tryck över bröstet
  • Gråten i halsen

Psykiska symtom vid skuldkänslor:

Att känna för mycket skuld kan leda till kronisk skuldkomplex (Chronical Guilt complex) som kan resultera i GAD (generaliserad ångestsyndrom) och depression.

Skuldkänslor för misslyckanden eller saker man har gjort kan göra livet svårt för individen att leva och leder oftast till isolering.

Det är viktigt att vara snäll mot sig själv. Att få dåligt samvete för att ha gjort någon illa/ledsen är helt naturligt.

Att överanalysera varje situation och varje beteende för att reflektera över om man gjorde rätt, får oss att må dåligt.

Ifrågasätt därför alltid dina skuldkänslor. Fråga dig själv: är dessa mina egna känslor eller är de inplanerade i mitt psyke av någon annan/några andra?

Du kanske också vill läsa