Idag läste jag klart boken “A Man’s Search for Meaning” som lämnade mig kvar med svårsmälta känslor. Boken handlar om Victor Frankls självbiografi i det tyska koncentrationslägret Auschwitz.
Berättelsen är omskakande och berör läsaren på djupet (måste erkänna att det fälldes några tårar här och där).
Bilden nedan har jag skapat som en sammanfattning av Victor Frankls teorier om meningssökande. Han förklarar meningen med livet i Logoterapi (hans terapimetod) som tre olika meningsbrunnar: att utöva en livsuppgift, att älska villkorslöst och att lida djärvt (förenklad att vara modig i svårigheter).
Frankl berättar i sin bok om sina erfarenheter i Auschwitz. Erfarenheterna gjorde att han utvecklade en egen terapimetod när han hade befriats från koncentrationslägret.
Boken handlar om Frankl där han observerar sig själv och sina medfångar som försöker hitta en mening med livet för att orka leva.
Som intresserad av existentiell psykologi, fastnade jag för delar av boken som jag tänkte berätta om nedan:
Frankl menar att människan är anpassningsbar. Vi vänjer oss vid situationer och omständigheter. Vi kan vänja oss vid ett liv i lyx, men likaså kan vi vänja oss vid ett liv i fattigdom och misär. Så länge vi har ett hopp om framtiden och upplever en mening med tillvaron, kan vi fortsätta leva trots svårigheterna i vår väg.
Han berättar att en del fångar klarade inte av ångesten och svårigheterna med att leva i lägret. Många gav upp och blev antingen sjuka och dog, eller så tog de livet av sig. De som överlevde var de fångar som kunde skoja mitt i lidandet och som vågade drömma om framtiden där de kunde leva i frihet (hopp!).
“Those who could find meaning or purpose in their suffering were the ones who also seemed better able to find the strength to go on”.
Frankl menar att det som ger livet mening är kärlek och hopp. I koncentrationslägret tänker Frankl mycket på sin fru (som han inte vet lever eller är död) och fantiserar om henne dagligen. Varje dag sitter han en stund för sig själv och pratar med sin fru i fantasin. Han föreställer sig hur hon skrattar, rör på sig och svarar honom tillbaka.
Det som jag fastnade extra mycket för, är delen då Frankl berättar: Kärleken känner inte till tid och rum och finns i en djupare dimension än fysisk närhet.
Kärleken fungerar som en mening för oss och vi lever för de vi älskar. Hoppet om att träffa sin älskade igen får Frankl att kämpa igenom flera sjukdomar och svårigheter.
Det som håller honom vid liv är hoppet om frihet och att kunna krama om sin fru igen. Dagar då det är som jobbigast, spenderar han genom att föreställa sig att frun är bredvid honom och håller honom sällskap.
“Livet är som att vara hos tandläkaren. Man förväntar sig det värsta, men det värsta kan redan vara över”.
Victor Frankl
Frankl skriver att sökandet efter mening med livet är inte statiskt, utan dynamiskt. Livets mening förändras från dag till dag och från ena stunden till den andra. Idag kanske är det absolut viktigaste att få en befordran, men imorgon kan det handla om att bli frisk från en sjukdom.
Frankl skriver om tre saker som gör livet meningsfullt:
- Att ha/skaffa sig en livsuppgift – att uppleva meningsfullhet i sitt arbete.
- Upplevelser – att uppleva naturen, konsten eller kärleken till en annan människa.
- Att ändra sin inställning till lidandet – att växa med problem och svårigheter istället för att sträva efter avsaknaden av dessa.
Om jag sammanfattar mina tankar om Frankls teorier blir det följande:
- Oro för framtiden kan göra oss ledsna och uppgivna.
- Meningen med ditt liv behöver inte vara att tjäna miljoner eller bli världsberömd, utan ditt jobb som du går till varje morgon. Insatsen du gör dagligen är meningen med livet.
- Att utöva en livsuppgift kan vara en viktig lektion som du ska hålla i. En utbildning som du ska gå eller en bok som väntar på att skrivas klart.
- Håll hoppet vid liv genom att ge villkorslös kärlek till någon annan. Livet får mening när vi lever inte bara för oss själva utan också för andra.
- Lev och lär igenom lidandet. Svårigheter i livet gör oss modiga. Var inte rädd för saker som skrämmer, känns främmande eller är utmanande.
“Lev som om du har fått en andra chans till livet”
Victor Frankl