Yttrandefriheten kvävs – repressalier tar över

av Azita Miakhel

När vi håller tyst, blir vi som tryckkokare

Fröken Azita-bloggen skapade jag för att uppmärksamma vardagens små och stora händelser som på sikt kan påverka vår psykiska hälsa, antingen genom att stärka den eller genom att bana väg för psykisk ohälsa.

Alltför ofta möter vi fyrkantiga tankesätt som lägger hela ansvaret för en människas öde på individen själv, och menar att det är hennes egna val som formar hennes liv, hälsa och livsvillkor. Jag anser dock att strukturella förändringar, samhällsstrukturen och de normer och värderingar som råder i ett samhälle, spelar en avgörande roll i hur enskilda människors liv formas. Att tro att vi har oändlig frihet, trots att vi lever i samspel med andra, är naivt.

Genom bloggen har jag skrivit ett antal inlägg med fokus på sociologi och socialpsykologi, där jag har försökt förstå hur olika system påverkar individens fysiska och psykiska hälsa.

I detta blogginlägg fokuserar jag på hur grundlagskyddade rättigheter som yttrandefrihet, fri åsiktsbildning och tryckfriheten kan komma i konflikt med människors, gruppers och organisationers intressen där resultatet blir repressalier. 

Tro det eller ej, lever vi i ett samhället där det fria ordet begränsas alltmer och den individuella rättigheten att yttra oss fria, blir kontrollerade.

Till exempel så följer jag en stark kvinna och feminist på sociala medier: “Lady Dahmer” som fick sitt Instagramkonto med över 60000 följare avstängt från Meta, för att hon gjorde  inlägg om folkmordet i Palestina. 

Ett annat exempel är den 10:e augusti, då en man körde rakt in i en fredlig Palestinademonstration, men inga av de etablerade nyhetsmedierna rapporterade om det. Efter att händelsen spred sig på sociala medier och den socialdemokratiske riksdagspolitikern och frihetskämpen Ola Möller gjorde en video om händelsen, valde Aftonbladet att skriva en krönika om den.

Varför valde stora nyhetsmedier att inte rapportera om bilen som körde in i folkmassan som demonstrerade för fred i Palestina? 

Svar: Tystnadskultur!

Vad innebär tystnadskultur?

Jag brukar ibland få hjälp av AI när jag skriver delar av mina texter (så jag slipper de jagande språkpoliserna). Jag frågade ChatGPT vad tystnadskultur är för någonting, och fick ett bra svar. Efter att ha jämfört med andra källor som har liknande beskrivning, skriver jag förklaringen nedan:

Tystnadskultur är en situation där människor inom en grupp, organisation eller samhälle känner sig rädda eller ovilliga att tala öppet om problem, missförhållanden eller sina åsikter. 

Detta kan bero på att de är rädda för negativa konsekvenser, som repressalier, att bli utsatta för kritik eller att förlora sin position. I en sådan kultur väljer människor ofta att vara tysta istället för att ta upp viktiga frågor, vilket gör det svårt att åtgärda problem och främjar en ohälsosam eller orättvis miljö.

Yttrandefrihetsgrundlagen och tryckfrihetsförordningen

Sedan 2008 har jag undervisat i bl.a. samhällskunskap, och jag börjar alltid mina kurser, särskilt Samhällskunskap 1, med att gå igenom demokratins grunder. Som lärare har jag mina favoritområden; dessa är undervisning om yttrandefrihetsgrundlagen, tryckfrihetsförordningen och källkritik. 

När jag inte har ingått i något ämneslag, har jag alltid börjat mina samhällskunskapskurser med källkritik, då jag anser att det är skolans ansvar att stärka individers kritiska förmåga i en tid där vi bombarderas av information. Börjar eleverna med källkritik, kan de använda detta tankesätt igenom hela kursen och även i sina andra kurser.

När jag började prata om algoritmer i min undervisning, var moment om algoritmer inte ens en del av läroplanen (ja, jag skryter) för skolan och gymnasieskolan. Jag är inget medium, men jag har en tendens att förutspå vissa förändringar som sker i samhället.

Ta därför min oro på allvar när jag skriver att tryckfriheten och yttrandefriheten på sikt inte kommer att vara självklara grundstenar i demokratin, ju längre makten finns i händerna på populister, kapitalister och förenklande politiker med hård retorik.

Låt oss här förklara en gång för alla varför det är viktigt med yttrandefrihetsgrundlagen.

Yttrande- och åsiktsfrihet

Yttrandefrihet är en grundpelare i demokratin eftersom den tillåter oss att diskutera öppet och hålla makthavare ansvariga. Genom att vi fritt kan uttrycka våra tankar minskar risken för maktmissbruk och vi får en chans att utveckla nya idéer och åtgärder. Yttrandefrihet hjälper också oss som individer att växa och förstå världen på ett mer nyanserat sätt.

Friheten att yttra sig ger minoritetsgrupper en röst, motverkar censur och propaganda, och erbjuder en fredlig väg till förändring. 

Kort sagt, yttrandefriheten är avgörande för att skapa ett rättvist och dynamiskt samhälle. Såhär skriver lagen:

1 kap. Yttrandefriheten enligt denna grundlag

Syfte och grunder

1 §   Var och en är gentemot det allmänna tillförsäkrad rätt enligt denna grundlag att i ljudradio, tv och vissa liknande överföringar, offentliga uppspelningar ur en databas samt filmer, videogram, ljudupptagningar och andra tekniska upptagningar offentligen uttrycka tankar, åsikter och känslor och i övrigt lämna uppgifter i vilket ämne som helst.

Yttrandefriheten enligt denna grundlag har till ändamål att säkra ett fritt meningsutbyte, en fri och allsidig upplysning och ett fritt konstnärligt skapande. I den får inga andra begränsningar göras än de som följer av denna grundlag. Lag (2018:1802).

Repressalier och straff

Det finns inga gratis lunchar. Det mesta i livet kostar någonting. Ibland betalar du för en vara med pengar och ibland betalar du med din hälsa om du uppmärksammar brister i en verksamhet.

Så vad är repressalier? Man läser om det, men förstår alla vad det innebär? Jag gör ett försök med att förklara begreppet för att sedan koppla till hur repressalier kan skada den psykiska och fysiska hälsan hos individer som uppmärksammar missförhållanden:

Repressalier är åtgärder som vidtas som en form av straff eller hämnd mot någon som har agerat på ett sätt som misshagar den som utför åtgärden. Dessa kan inkludera sanktioner, hot, våld eller andra typer av bestraffningar som syftar till att avskräcka eller straffa någon för att ha uttryckt kritik, avslöjat missförhållanden eller på annat sätt utmanat makt eller auktoritet.

Subtila repressalier – det som inte syns men känns

Meddelarskyddet är en rättighet i Sverige som innebär att offentligt anställda har rätt att lämna information till journalister för publicering, utan att riskera att bli straffade eller utsatta för repressalier av sin arbetsgivare. Det är en del av yttrandefriheten och tryckfriheten, och syftar till att skydda den som vill avslöja missförhållanden eller annan viktig information för allmänheten. 

Så långt no harm. Vi tänker att lagen skyddar oss och utnyttjar vår yttrandefrihet med meddelarskyddet i bakfickan. Men visste du att det finns subtila repressalier och straff som inte bryter mot lagen, men som kan förstöra en individs psykiska hälsa?

Låt mig berätta mer: 

Subtila repressalier är mindre tydliga men lika skadliga som uppenbara repressalier. Dessa kan inkludera att underminera en persons rykte genom att sprida rykten eller insinuationer, förändrade arbetsvillkor utan tydlig anledning, social exkludering, förhalning av beslut eller försämrade utvecklingsmöjligheter. 

Dessa subtila former av repressalier är ofta svårare att upptäcka och motarbeta, men de kan ändå lämna den drabbade känslomässigt och professionellt skadad.

Med andra ord, tagga sjukskrivning om du öppnar käften – lite förenklad men ingen lögn.

Slutord

Du kanske inte tror att jag är en fegis, men tro mig, av rädsla för negativa konsekvenser har jag valt att sätta ett tjockt filter på mig själv. Ibland skriker jag inombords av att vilja berätta, men rädslan tvingar mig att hålla tillbaka orden.

För ja, det kan bli värre. Mycket mycket värre.

Jag skriver förtäckt, med hopp om att beslutsfattare läser mina texter och arbetar för att öka skyddet för individer som vågar uppmärksamma missförhållanden i samhället och världen.

Ett av mina inlägg på Threads resulterade i att jag fick uppleva ett rent helvete som konsekvens. Människorättsaktivister, som Lady Dahmer, får sina konton avstängda när deras kritik inte uppskattas av kapitalistiska företag som Meta.

Repressalier kan allvarligt hämma yttrandefriheten genom att tysta kritik och avskräcka individer från att uttrycka sina åsikter eller rapportera oegentligheter. På ett bredare plan underminerar repressalier rättvisan och försvagar demokratiska institutioner, vilket gör det svårare för människor att stå upp mot maktmissbruk och orättvisor.

Är vi tysta håller vi med andra ord käften och förblir slavar åt mäktiga män och kvinnor.

DO förklarar

Videon nedan förklarar varför det är förbjudet med repressalier, men tänk på att det subtila syns inte, även om den känns.

Du kanske också vill läsa