Det är inte bara barndomstrauman som ger psykisk ohälsa, utan vardagliga upplevelser får oss att antingen må bra eller dåligt. Vi grubblar över det förflutna och oroar oss för framtiden som inte ens har kommit. Vi reflekterar, analyserar, grubblar – och repeterar det hela igen och igen.
Under pandemin när vi fick bevis på att vi saknar kontroll över en del händelser i våra liv, blev jag djupt intresserad av existentiell psykologi som uppmanar till att leva här och nu: Leva för stunden, i stunden och med stunden.
Jag har vidare stort intresse för Stoisk filosofi som påminner individen om hennes dödlighet och uppmanar till att leva livet tillfullo.
Jag är gymnasielärare i psykologi, samhällskunskap och sociologi som nästan varje vecka läser en ny bok inom psykologi.
Min stora passion i livet är att förstå varför människor känner och beter sig som de gör. Jag vill veta varför vi blir rädda för saker som egentligen är en del av oss själva? Varför är vissa minnen så mäktiga medan andra upplevelser kommer vi knappt ihåg?
Psykisk ohälsa bland barn och ungdomar i Sverige har ökat och jag hatar den negativa utvecklingen. Jag skapade bloggen framförallt i syfte att göra en liten insats för den som mår dåligt.
När vi är inne i mörka perioder i vårt liv, tror vi oftast att vi är unika i känslorna och att ingen annan förstår vad vi går igenom. Med inläggen här hoppas jag kunna övertyga dig om att du inte är ensam i dina känslor och att fler upplever det du och jag känner och upplever.
Du kan prenumerera på min YouTube kanal där jag lägger upp lektioner i psykologi, sociologi och samhällskunskap: Azita Miakhel.